Što još stignete pogledati na ZFF-u

'American Honey'

‘American Honey’

Zagreb Film Festival svečano je otvoren 12. studenog u Kinu Europa i do sada je kroz sva kina najvećeg zimskog filmskog festivala prošlo vjerovatno najveći broj posjetitelja festivala do sada. U ovih tjedan dana trajanja održale su se i premijere, dječje projekcije, Bibijada… No, festival traje još tri dana, do kraja vikenda, i u ta tri dana donosi pregršt odličnih filmova. Izdvojili smo neke, koje, ako do sada niste ili čekate da tek dođu u kina, vrijedi pogledati…

Ako ste ljubitelj malo pomaknutih filmova domaće produkcije ne propustite večerašnju premijeru filma Transmania autora i producenta Davida Lušičića. Transmania je film petnaest redatelja koji su u periodu od tri godine na jedinstven način stvorili potpuno neočekivanu priču. Svaki redatelj je snimio petominutni nastavak priče nakon pogledane zadnje minute prethodnog. Na taj način stvoren je niz nepredvidivih situacija koje gledatelja drže u potpunoj neizvjesnosti i iščekivanju novog obrata do samoga kraja.

U subotu, 19. studenog u 20 sati u Kinu Europa održat će se projekcija jednog od kultnih Cronenbergovih filmova – ‘Crash’ iz 1996. godine.

Nakon što je, ovjenčana Posebnom nagradom žirija u Cannesu, krenula u redovnu kino distribuciju, Cronenbergova ekranizacija kontroverznog romana J.G. Ballarda nije ostavila puno prostora za ravnodušne reakcije. Snimljena u hladnom, metalnom koloritu, obavijena atmosferom emocionalnog otuđenja, priča prati skupinu ljudi koji dijele seksualnu opsesiju automobilskim sudarima. Tema povezanosti seksa i tehnologije – odnosno spajanja tijela i stroja – nije nova u Cronenbergovom opusu, ali je ovdje hrabro obrađena izvan žanrovskih okvira. To se pokazalo preneugodnim za dobar dio dotadašnjih mu poklonika, ali je i zapečatilo kultni status ovog uratka koji ni 20 godina nakon premijere ne slabi.

Također u subotu, u Muzeju za suvremenu umjetnost, u 21 i 30, prikazivat će se ‘Elle’ provokativnog nizozemskog režisera Paula Verhoevena, poznatim po uracima kao što su Sirove strasti, Svemirski marinci i Totalni opoziv. Svojim je prvim filmom na francuskom jeziku obilježio konačni povratak na velika platna.

Priča ovog mračnog, stiliziranog trilera prati pedesetogodišnju Michéle, uspješnu i nemilosrdnu poslovnu ženu na čelu kompanije koja se bavi proizvodnjom video-igara. Samouvjerena, oštroumna i profinjeno cinična u svom smislu za humor, Michéle je osoba koja lako stječe neprijatelje. Kada je u njezinom domu napadne i siluje maskirani muškarac, ona postaje opsjednuta pronalaskom nepoznatog počinitelja. Potraga će ubrzo prerasti u uzbudljivu igru mačke i miša, no stvari ubrzo počinju izmicati kontroli.

'American Honey'

‘American Honey’

U nedjelju, 20. studenog u 18 sati u kinu Tuškanac možete pogledati film ‘American Honey’ koji je osvojio Nagradu žirija na ovogodišnjem Cannesu. ‘American Honey’ je dinamična, lirska odiseja u kojoj skupina razuzdanih adolescenata putuje srednjezapadnom Amerikom baveći se prodajom časopisa. Zasićena teškim životom, mlada Star bježi od svoje disfunkcionalne obitelji i pridružuje se grupi mladih putujućih trgovaca. Ondje se zaljubljuje u Jakea, kojeg glumi ekscentrični Shia LeBeouf, a uskoro i prigrljuje njihov otpadnički način života obilježen tulumarenjem, kršenjem zakona i beskonačnim kretanjem. Četvrti film nagrađivane britanske redateljice Andree Arnold smion je uvid u supkulturu mladih američkih marginalaca baziran na stvarnom iskustvu.

Nakon uspješne premijere jednog od nagrađivanijih hrvatskih filmova Ne gledaj mi u pijat, ovaj hvaljeni film možete pogledati i u nedjelju u Kinu Europa u 21 sat. Film donosi zanimljivu obiteljsku priču s kojom će se mnogi moći poistovjetiti.

Nagurani u minijaturni stan, članovi obitelji Petković svakodnevno se međusobno dovode do ludila. Nakon što dominantni otac doživi moždani udar, ulogu nove glave obitelji preuzima kćerka Marijana. Radeći dva posla, Marijana se brine o neodgovornoj majci i usporenom bratu. Novi odnosi moći omogućuju joj da pronađe unutarnju snagu i napokon okusi slobodu. Marijana počinje istraživati svoju seksualnost i iskušavati vlastite granice, pomičući ih sve dalje. Film je na ovogodišnjem Venecijanskom filmskom festivalu osvojio nagradu FEDEORA-e za najbolji europski film.

Svi ljubitelji filmova i strastveni posjetitelji filmskog festivala iščekuju pobjednika festivala čija će se projekcija održati u nedjelju, u 21 i 30 u kinu Tuškanac. Konkurencija je jaka i željno iščekujemo vidjeti koji će film zauzeti ovaj prestižni termin projekcije. Za sve informacije o rasporedu projekcija i ulaznicama posjetite zff.hr.

Foto: American Honey, Screenshot

 

Komentari