Festivali šparoga u Istri

Šparoga je jedna od najcjenjenijih samoniklih kultura koje uspijevaju na području Istre, a bere se od sredine ožujka do konca travnja. Raste na teže dostupnim mjestima, često u zaklonu bodljikavog grmlja, pa su preduvjeti za njeno branje oko sokolovo, čelična volja i spremnost na pokoju ogrebotinu. Poznato je da je šparoga čuvar zdravlja i nutritivno gledano, vrlo uravnotežena namirnica, ali ne treba zanemariti ni činjenicu da se ova čudesna biljka od davnina smatra afrodizijakom zbog visokog udjela vitamina E koji se često spominje kao vitamin plodnosti.

šparoge

Budući da je ovo proljetno povrće toliko aktualno u Istri, na tom se području svake godine posebno obilježava dolazak šparoga i organiziraju gastro festivali posvećeni zelenoj namirnici, od kojih je među najdugovječnijima onaj u Lovranu koji se uzastopno održava već 14. godinu. Ovog proljeća bit će to od 11. do 30. travnja kada će brojne će konobe i restauranti u Lovranu, Medveji i Lovranskoj Dragi nuditi izvrsna jela spremljena od poznate gastronomske delicije. Najpoznatija od njih je svakako fritaja, kojoj su uz šparoge glavni sastojak jaja. Glavna fešta “od šparug” je u subotu, 11. travnja 2015. godine, na Trgu slobode u Lovranu. Zabavni i glazbeni program trajat će cijeli dan uz nastup puhačkog orkestra, dok će se “vela fritaja”, od 1000 jaja i 30 kilograma divljih šparoga, u tavi promjera dva metra, posluživati u večernjim satima.

šparoge

Također, do 15. svibnja traju Osmi dani istarskih šparoga u restoranima Umaga, Buja, Novigrada i Brtonigle koji će omogućiti istinskim “šparogurmanima” uživanje u maštovitim, ukusnim i mirisnim delicijama spravljenim na bazi istarske samonikle šparoge, od najpoznatijih fritaje, juha, domaćih tjestenina i rižota, preko vještih kombinacija s mesom i ribom do slasnih deserta.

Foto: Istra.hr

Komentari