Šarmantan festival putopisa u Puli

verse cover

Drugo izdanje Versi ugostit će povjesničare, novinare, reportere, pisce, putopisce ali prije svega putnike, a to su: Hrvoje Ivančić, Boris Veličan, Jerko Bakotin, Maja Klarić, Krešimir Sučević Međeral, Marko Pogačar i moderatorica Vlatka Kolarović. Festival se otvara u petak, u 21 i 30 u Kinu Valli, projektom Vedrana Ružića Spiritual market i prvim hrvatskim jazz filmom Ire Tomić i Johna Karduma, uz koncertnu promociju Porinom nagrađenog albuma Spiritual market.

U suradnji s Pula Film Festivalom i kinom Valli, predstavit će projekt “Spiritual market”, autorski jazz album glazbenika i umjetnika Vedrana Ružića u izdanju Croatia Recordsa i istoimeni art film inspiriran zapisima putovanja Marca Pola. Kroz dva dana festival ugošćuje preko deset uglednih i nagrađivanih autora i predavača iz Hrvatske i inozemstva, uz audiovizualne priče, dokumentarne projekcije, izložbe i koncerte.

IMG_3823

Film je apstraktni prikaz putovanja Marka Pola od Venecije do Kine, put koji autori prolaze još jednom u današnjem vremenu, te tako nailaze na granice, rat za naftu, medijsku propagandu, uništenje okoliša, klimatske promjene i siromaštvo koje neobično podsjeća na trenutno stanje u Hrvatskoj, pa je tako i sam Marko Polo u ovom filmu u vremenski distorziranoj ulozi imigranta i izbjeglice. Ovaj eksperimentalni film je poput jazza nastajao često improvizirano i u hodu, naglasak je stavljen na motive, koji su se naknadno spajali u zaokruženu priču.

Kako je jedna od glavnih pokretačkih ideja projekta bila spajanje više umjetnosti, tako uz glazbu i film ovdje priču zaokružuju slike Vedrana Ružića i fotografije Ire Tomić i Johna Karduma, te tako čine neobičan spoj više umjetnosti koje se savršeno nadopunjavaju. Uz autora albuma i projekta Vedrana Ružića na kontrabasu, glazbeni sastav čine njegovi kolege Adriano Bernobić na bubnjevima, Pavle Miljenović na gitari i Mario Bočić na saksofonu, a film su režirali John Kardum i Ira Tomić.

IMG_3822

Ugošćujući najpoznatije hrvatske putopisce, književnike i nagrađivane autore, svojim programom festival Verse stvara kreativni i interkulturni grad te razvija scenu interkulturalne manifestacije koja se pojavljuje s namjerom da se pređu granice između različitih kultura, kao sredstvo za promociju dijaloga među kulturama. Multikulturalnost grada, transformacija prostora i građanska kultura smjernice su ovog programa, a detalje programa festivala možete saznati na Facebook stranici.

Komentari