Dan D na novoj lokaciji i s nešto drugačijim programom

Young Balkans Designers Author: FILTER, Project: NOMADIC shelving system

Young Balkans Designers
Autor: FILTER, Projekt: NOMADIC shelving system

Proljeće je u Zagrebu već tradicionalno rezervirano za dizajn, umjetnost i kreativnost. Održavaju se razni festivali, a već sedmu godinu za redom održat će se sada tradicionalni festival dizajna Dan D. Ove godine mijenja lokaciju tako da će se održati u Pogona Jedinstvo i kluba Močvara na Savskom nasipu, od 10. do 12. lipnja.

U sklopu izložbe­nog programa posjetitelji će imati priliku vidjeti Tematsku izložbu, ­Izložbu mladih autora, Young Balkan Designers i Izložbu iznenađenja pod pokroviteljstvom Iskona. Prijave projekata za Tematsku izložbu i Izložbu mladih autora, te teorij­skih tekstova za diskurzivni program otvorene su za javnost. Rok za zaprimanje prijavnica za Tematsku izložbu i Izložbu mladih autora je od 1. travnja do 10. svibnja 2016, a rok za teorijske članke na zadanu temu od 1. travnja do 1. lipnja 2016. Zainteresirani izlagači mogu se prijaviti putem online prijav­nice koja je dostupna na službenoj stranici festivala.

dan d post 3a

Ovogodišnji će Dan D otvoreni dizajn postaviti kao polazišnu točku za tematizi­ranje koncepta otvorenog dizajna u užem kontekstu dizajner­ske struke, te unutar šireg društvenog konteksta i procesa ‘otvaranja’ dizajna. U užem smislu, ­anali­zirat ćemo pravne, teorijske i praktične okvire koncepta otvorenog dizajna te njegov odnos s tržišnim okruže­njem. U širem smislu, obradit će se otvoreni dizajn kao proces uključivanja korisnika u dizajnerske prakse čime se pomiču granice tehnologija i alata koje koriste, sa širokim spektrom implikacija koje to povlači sa sobom. Istodobno,  s posebnim interesom na karakteristični kolaborativni procesi i metodo­logije koje nastaju u okviru dizajna otvorenog pristupa te načini na koje doprinose ‘otvaranju’ dizajna, odnosno njegovoj široj i intenzivnijoj pri­mjeni u drugim područjima. Na primjeru različitih umjetničkih, inženjerskih i dizajnerskih radova otvorit će se niz pitanja i provocirat će se rasprava iz različitih pozicija i pristupa temi.

Young Balkans Designers Autori: Elena Vassileva, Funkt, Poststudio, Gergana Stankova, Rada Dicheva, Gergana Stankova, Projekt: Sharka Tiles

Young Balkans Designers
Autori: Elena Vassileva, Funkt, Poststudio, Gergana Stankova, Rada Dicheva, Gergana Stankova, Projekt: Sharka Tiles

Naravno, osim navedenog tematskog dijela programa, sve posjetitelje očekuju izložbe, predavanja i radionice, no i  veliki party otvorenja i glazbeni program, tj. koncerti tijekom večeri festivala u klubu Močvara. Za detaljniji program ovog zabavnijeg dijela programa pratite web stranicu festivala, a ako imate kakva pitanja, slobodno ih postavite na info@dan-d.info.

dan d post

Foto: Dan D, Young Balkans Desingers

Komentari