10 savjeta za zdravo sunčanje

suncanje1

S dolaskom sunčanih dana svake je godine sve aktualnije pitanje opasnih strana sunčanja. Znači li to da se zauvijek moramo oprostiti od preplanule boje kože? Ne, važno je samo sunčati se razumno jer sunce nam je, uz sve opasnosti, i nužno. Ako sunce smatramo neprijateljem, bit ćemo zakinuti za njegove pozitivne učinke. Kako bismo izbjegli opasnosti, a iskoristili blagodati sunca, dovoljno je nešto znati o njegovu djelovanju, a potom i o zaštiti.

Aisa Zanki-Zelić, mag. pharm iz Farmacije u Ilici 11, Zagreb, na predavanju Farmacia Loves Sun govorila je o najnovijim trendovima u zaštiti od sunca i o tome što je sve potrebno znati da bismo se sunčali zdravo.

suncanje2

1. Dodaci prehrani

Osim kremama, kožu možemo zaštititi od lošeg djelovanja sunčevih zraka suplementima. Glavni sastojci takvih suplemenata su betakaroten i ostali karotenoidi (alfakaroten, gamakaroten, lutein, zeaksantin) – prekursori vitamina A koji imaju dvostruko djelovanje. S jedne strane djeluju kao prirodni zaštitni filter, a s druge kao istrebljivači slobodnih radikala. Za razliku od uvriježenog mišljenja, oni ne potiču proizvodnju melanina u koži, već tenu daju nježnu zlatastu nijansu. I drugi aktivni principi mogu povećati obrambene sposobnosti kože: primjerice, laktobacili, biljna ulja bogata linoleičnom kiselinom (palmino, sojino, maslinovo, ulje boražine, enotere, suncokreta i grožđa), protuupalne tvari poput glicirizinske kiseline dobivene iz slatkog korijena te nezaobilazni tandem selen i vitamin E.

Dietpharm-Betatene

Dietpharm Betatene dodatak prehrani s prirodnim karotenoidima, vitaminom C i vitaminom E

2. Antioksidansi

Sredstva za zaštitu kože od sunca štite od oštećenja kože, njenog starenja i potencijalne opasnosti od karcinoma kože. Ali, nije sigurno da će vas zaštititi i od slobodnih radikala koji uništavaju kolagen i elastin – dva najvažnija čimbenika zdravlja kože. Jako je važno stoga unositi antioksidanse, koji su najbolja zaštita u borbi protiv slobodnih radikala. Preparati za oralnu uporabu s visokim sadržajem antioksidansa, npr. betakarotena, astaksantina, vitamina C i E te komponente kao što je prirodni ekstrakt paprati Polypodium leucotomos, ciljano su formulirani za sunčani dio godine i ograničit će oštećenja kože.

suncanje3

3. Nije dovoljno namazati se samo jednom

Više od trećine ljudi koji se sunčaju završe s opeklinama od sunca jer nanesu zaštitno sredstvo samo jednom zaboravljajući da se zaštita troši plivanjem (čak i vodootporna), znojenjem i u kontaktu s odjećom. Istraživanja pokazuju da su opekline mnogo češće kod osoba koje su zaštitu obnavljale svaka dva i pol sata, u usporedbi s onima koji su to činili svakih sat vremena.

4. Kako tumačiti SPF?

Oznake SPF na pakiranjima sredstava za sunčanje govore nam samo o filtriranju UVB zraka, koje uzrokuju opekline. Pažnju treba obratiti na brojeve iza tih oznaka koji nam pokazuju koliko dulje možemo boraviti na suncu zahvaljujući zaštitnom sredstvu, a da se na koži ne jave crvenilo i opekline. No, prije svega važno je poznavati vlastiti fototip.

5. Koji ste fototip?

• Fototip 1: Svijetla koža i oči, svijetla ili crvena kosa. Koža tamni vrlo sporo, osjetljiva je, vrlo podložna opeklinama. Vaša koža sposobna je sama se zaštititi od sunca, bez uporabe sredstava za zaštitu, punih 5-10 minuta. Nakon toga neizbježne su opekline. Prvih dana sunčanja koristite zaštitne faktore 50, a nakon toga dopušteni su oni s oznakom 30.
• Fototip 2: Svijetla koža, plava kosa. Koža sporo tamni, vrlo je podložna opeklinama. Samozaštita vaše kože traje 10-20 minuta. Koristite zaštitni faktor 50, a potom prijeđite na 30.
• Fototip 3: Umjereno tamna koža, kestenjasta kosa, rijetko se jave opekline. Samozaštita kože traje 20-30 minuta. Vašoj koži treba zaštitni faktor 30 u prvim danima sunčanja, a potom faktor 20.
• Fototip 4: Tamna koža i kosa. Koža brzo tamni bez opeklina. Samozaštita kože traje 30-40 minuta. Prvih dana sunčanja odaberite faktor 20, a potom 15.

6. Organska i anorganska zaštitna sredstva

Prema načinu djelovanja preparati za zaštitu od sunca dijele se na organska (prije nazivana kemijska) i anorganska (prije nazivana fizikalna) zaštitna sredstva. Organska sredstva za zaštitu apsorbiraju fotone UV zračenja i djelomično ih filtriraju, no ipak manji dio UV prodre u kožu. Ona imaju specifični apsorpcijski spektar pa se dijele na UVA i UVB organska zaštitna sredstva. Anorganska sredstva za zaštitu djeluju kao fizikalna barijera koja odbija ili raspršuje UV zrake. Definiraju se kao neprozirna sredstva čije djelovanje ovisi o promjeru i veličini njihovih čestica kao i o debljini sloja koji odbija ili raspršuje zrake. Stoga se sredstva za zaštitu od sunca trebaju nanositi u debelom sloju na kožu tako da SPF faktor na koži bude jednak faktoru navedenom na ambalaži samog proizvoda.
Mineralni anorganski filteri, titan dioksid (TiO2) i cink oksid (ZnO), smatraju se iznimno sigurnima za primjenu u proizvodima za sunčanje. Imaju vrlo mali potencijal reakcija iritacije i senzbilizacije kože te su iznimno fotostabilni.

7. Samotamnjenje

Ako želimo u dijelove tijela koji dugo nisu bili izloženi suncu udahnuti malo boje prije sunčanja, možemo koristiti preparate za samotamnjenje. Priprema za takav postupak mora biti dobar piling, osobito na laktovima, koljenima i petama. No, imajte na umu – preparati za samotamnjenje neće pomoći koži da se obrani od UV zračenja jer tako nastala pigmentacija nije istovjetna prirodnoj pigmentaciji.

8. Kako ubrzati tamnjenje?

Osobe koje žele pospješiti nastajanje preplanule boje kože mogu koristiti sredstva koja se nanose prije sunčanja kako bi potaknuli stvaranje kožnog pigmenta. Takvi preparati sadrže prirodna ulja ili patentirane sastojke za koje je dokazano da potiču tamnjenje kože (ekstrak orahove ljuske, mrkvina ulja, tirozin, vitamin B 12 ), no važno je istaknuti da ne štite od UV zračenja.

9. Losion, mlijeko ili sprej?

Zaštitna sredstva primjenjuju se na kožu u obliku losiona, mlijeka, stika, aerosola/spreja, gela i kreme. Suhoj koži prikladnija je upotreba kreme za lice i mlijeka za tijelo, a za masnu ili mješovitu kožu preporučuje se nemasna gel krema. Stikovi su teški za aplikaciju, ali su odlični za najosjetljivija područja kao što su nos i usne. Aerosoli, odnosno sprejevi, jednostavni su za upotrebu i brzo pokrivaju velike površine tijela.

10. Poslije sunčanja

Losioni, mlijeka ili sprejevi posebno formulirani za njegu nakon sunčanja kožu hlade, hrane, vlaže i smanjuju eventualno nastali oksidativni stres. Sadrže alfa-glukozil rutin, vitamin E, dekspantenol, termalne vode i mogu se koristiti i za male opekline ako se nanose češće i u nešto debljem sloju. Opečena koža voli i višekratno sprejanje termalnim vodama.

Lierac Sunific Premium balzam poslije sunčanja

Lierac Sunific Premium balzam poslije sunčanja

Foto: Vichy

Komentari