Fantastične sirove palačinke s džemom od jagoda

Sirove slastice su u posljednje vrijeme postale iznimno popularne. Ne samo sirove slastice, već i pokret sirovojedstva općenito, o čemu smo već pisali. Mihaela Devescovi u tome je prava majstorica, a potražnju za ovakvim desertima dokazuje i činjenica da uskoro pokreće stranicu posvećenu samo sirovim slatkišima, o čemu više vijesti kad projekt krene. Danas smo iz njene kuharice izdvojili sirove palačinke s džemom od jagoda i naranči koje izgledaju apsolutno primamljivo, a uz to su i zdrave.

sirovepalacinke2

U nastavku pročitajte kako pripremiti sirove palačinke (što je moguće i bez dehidratora):

‘Tijesto’ za palačinke

5 banana
2 kruške
Malo limunovog soka

Džem od jagoda i naranče

2 šalice svježih jagoda
3 žlice chia sjemenki
1/2 naranče, oguljene
1 žličica narančine kore
vanilije u prahu
Zaslađivač (agava ili stevia)

sirovepalacinke1

Stavite sastojke za ‘tijesto’ u blender i miksati do glatke teksture. Na list dehidratora ili masni papir oblikujte 4 kruga palačinki te sušite 8 sati. Na jednom listu masnog papira ćete dobiti 4 palačinke. U dehidratoru sušite na maksimalno 45 stupnjeva. Ako ne posjedujete dehidrator, smjesu možete sušiti u pećnici na niskoj temperaturi s polu-otvorenim vratima da zrak ventilira.

Za pripremu džema jednostavno stavite sve sastojke u blender i miksajte dok ne postane glatko. Pokrijte i držite u hladnjaku najmanje sat vremena ili preko noći. Džem bi trebao trajati u vašem hladnjaku do tjedan dana. Prelijte ga preko palačinki i imate savršen zdravi desert.

sirovepalacinke3

Ovaj, ali i još mnoštvo primamljivih recepata možete pronaći u kuharici ‘Sirova hrana’ Mihaele Devescovi u izdanju Mozaik knjige. Također, posjetite stranicu Sirovahrana.hr u potrazi za savjetima, drugim receptima i informacijama o sirovoj prehrani. Ako želite Mihaeline slastice isprobati uživo, posjetite ZeGeVege festival ovog vikenda na zagrebačkom glavnom trgu ili navratite u novootvoreni Playground caffe u Tkalčićevoj 84.

Foto: Nikola Matić

Komentari