Fantastična salata s tunjevinom i kvinojom

Nakon uskršnjih bogatih obroka, vrijeme je da se polako počnemo dovoditi u red što se prehrane tiče jer ljeto je sve bliže. No inspiracije za lagana jela nikad ne nedostaje, a mi smo svoju pronašli na blogu Hleb & Lale u obliku salate s tunjevinom “nadograđene” sa zanimljivim sastojcima. Salate su uvijek broj jedan po jednostavnosti, hranjivosti i raznovrsnosti sastojaka koje u jednom obroku možemo dobiti. Svježe povrće, žitarice, proteini, sve se to može smiješati u jednu zdjelu kako bi dobili maksimalno zdrav obrok za minimalno utrošenog vremena kad dođemo kući nakon napornog dana.

salata od tune

Mogućnosti je bezbroj, ali ako nemate snage razmišljati, poslužite se receptom za salatu od kvinoje s tunjevinom i preljevom od tahini paste u nastavku i uživajte u laganom obroku.

Sastojci za 3 osobe:

100 g kvinoje
½ crvene paprike
½ avokada
2 šake rukole
50g pečenih badema
nekoliko rotkvica
1 šaka grožđica
170 g tunjevine
Sol, papar

salata od tune

Preljev:

50 ml tahini paste
50 ml vode
1/2 češnja bijelog luka (gnječenog)
Sok od 1/2 limuna (ili manje ako ne volite kiselo)
Sol po želji

salata od tune

Kvinoju skuhajte prema uputstvu i ostavite sa strane da se ohladi. Tahini pastu pomiješajte s bijelim lukom i limunom pa polako dodavati vodu tako da se dobije gusta smjesa. Bademe ispecite i isjeckajte na kockice. Papriku, rotkvice i avokado isjeckajte pa pomiješajte s ohlađenom kvinojom. Dodajte bademe i grožđice i promiješajte. Tunjevinu ocijedite od viška ulja pa pomiješajte s kvinojom. Dodajte rukolu i začinite po potrebi. Salatu prelijte dresingom, izmiješajte i poslužite.

Foto: Hleb & Lale

Komentari