Danas počinju igre koje su naslijedile Univerzijadu

zagi

Prije gotovo trideset godina, 1987. godine, održana je Univerzijada u Zagrebu. Večeras se na stadionu Mladosti u Zagrebu otvaraju Europske sveučilišne igre na kojima će sudjelovati 398 sveučilišta s 884 ekipe.

Nogomet, rukomet, vaterpolo, badminton, odbojka, plivanje i košarka samo su neki od sportova u kojima će studenti odmjeriti snage. Neki će se sportovi održavati u Rijeci, a neki u Zagrebu, a tako je raspoređeno otvaranje, odnosno zatvaranje igara.

pjimage (12)

Dok je za Univerzijadu 1987. godine maskota bila Zagi, za Europske sveučilišne igre odabran je Hrki, simpatični narančasti hrčak plave kose i crvenog nosa. On je odabran nakon natječaja, gdje je žiri između 64 prijavljena rada odabrao tri finalista, dok su se sami građani između njih odlučili za rad Vedrana Redea i Matije Tomšića – Hrkija.

hrki 2 post

Hrki je tako postao nasljednik popularnog Zagija, maskote Univerzijade, simpatične vjeverice koja se tada, odjednom našla na mnogim predmetima i danas oduševljava sve poklonike retro stila od prije tridesetak godina. Da Zagi još živi kao jedan od ikona popularne kulture dokazuje i to što mu je 2012. na Jarunu otkrivena spomen ploča. Zagi i Hrki su se zajedno našli na moralu kolektiva Pimp My Pump u Zagrebu, posvećenom ovim sportskim događajima.

hrki 1 post

Komentari