Vikend ideja: Posjetite predivne hrvatske dvorce

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prekrasne stare utvrde i srednjovjekovne tvrđave čine dio povijesne baštine koju vrijedi posjetiti i upoznati. Većina hrvatskih dvoraca smjestila se u Zagorju, no neke možete pronaći i na putu prema našoj obali. Ako još nemate ideju kako kvalitetno provesti vikend i nakratko zaboraviti na posao i obaveze, preporučamo da se uputite ka nekoj od najljepših tradicionalnih građevina Lijepe Naše, a popis prekrasnih dvoraca koje smo izdvojili za nadolazeći vikend pročitajte u nastavku. Spoj povijesti, umjetnosti i bogate arhitekture zasigurno će vas oduševiti.

Utvrda Stari grad Varaždin

Jedna od najpoznatijih i najposjećenijih varaždinskih znamenitosti je tvrđava Stari grad Varaždin čiji izgled dodatno obogaćuje Strossmayerovo šetalište poznato kao mjesto gdje se često održavaju razni španciri. Dvorac je građen i uređivan od 14. do 19. stoljeća. U ovoj gotičko-renesansnoj utvrdi danas se nalazi Kulturnopovijesni odjel Gradskog muzeja Varaždin u kojem možete saznati kako su ljudi onda živjeli. Između ostalog, u muzeju su izložene stilske sobe i prostorije koje kronološki predstavljaju određena stilska razdoblja. O važnosti i značaju Starog grada Varaždin govori i činjenica da je njegova slika otisnuta na nekada važećoj hrvatskoj novčanici od 5 kuna.

varazdin-dvorac

Dvorac Miljana

Desetak kilometara sjeverno od Kumrovca na jednom se brežuljku nedaleko od rijeke Sutle smjestio živopisni barokni dvorac Miljana. Ova se utvrda najviše veže za plemićku obitelj Ratkaj, a za vrijeme početka gradnje uzima se 16. stoljeće. U jednom od najočuvenijih dvoraca u Hrvatskoj nalaze se vrijedne umjetnine astrološkog sadržaja te privatne zbirke slika i namještaja. Za posjet i obilazak ove slikovite utvrde, potrebno se najaviti.

dvorac-miljana

Veliki Tabor

Veliki Tabor prava je atrakcija i za velike i za male. Dvor u blizini mjesta Desinića u Hrvatskom zagorju, za koji se pretpostavlja da potječe iz 15. stoljeća, predstavnik je arhitekture kasnog srednjeg vijeka, a posjedovala ga je plemićka obitelj Ratkaj. Osim razgledavanjem samog dvorca, ovdje se možete zabaviti i sudjelovanjem u raznim edukativnim radionicama te obilaskom izložbi u muzeju. Za najmlađe su tu često organizirane srednjovjekovne svečanosti kao na primjer borbe s vitezovima, lutkarske predstave, nastupi žonglera, sajmovi, renesansni plesovi te prezentacije starih vještina i zanata.

dvorac-veliki-tabor

Trakošćan 

Sjeveroistočno od Krapine i jugozapadno od Varaždina smjestio se dvorac Trakošćan. Jedan od najposjećenijih hrvatskih dvoraca kulturno je dobro nastalo krajem 13. stoljeća. Vlasnici su se često mijenjali do 1569. godine kada je Trakošćan preuzela plemićka obitelj Drašković. U dvorskom muzeju izložene su vrijedne kolekcije i zbirke namještaja, slika i ostalih predmeta koji pripadaju razdobljima od renesanse do historicizma. Osim unutrašnjosti i ineterijera dvorca, ovu utvrdu krase prostrani perivoj i park šuma s umjetnim jezerom.

dvorac-tekst

 

Dvorac Gjalski 

Dvorac Gjalski nalazi se u samom srcu Hrvatskog zagorja, točnije u Zabočkim Gredicama. Najpoznatiji je po tome što se ovdje rodio i umro cijenjeni hrvatski književnik Ksaver Šandor Gjalski. Ta zagorska plemenitaška kurija potpuno je renovirana u stilu baroka. Danas se ondje nalaze restoran i hotel s očuvanim starinskim duhom. Bez obzira što u ovoj utvrdi nema muzeja i eksponata, posjetitelji imaju priliku doživjeti spoj tradicije i moderne te uživati u domaćim gastro specijalitetima i ugođaju tipičnom za ovo područje Zagorja.

dvoraj-gjalski

Dvorac Stara Sušica

Okružen prirodom i šumom, u blizini Ravne Gore jedno je mjesto zauzeo dvorac Stara Sušica.  Mnogi za njega kažu da je povijesni dragulj Gorskog kotra. Građevinu nekadašnjeg frankopanskog grada 1890.godine kupili su trgovci Feliks i Josip Neuberger koji su ju detaljno uredili i obnovili. Romantični i bajkovit izgled dvorca i pripadajući okoliš svaki put izazovu sve veće oduševljenje posjetitelja.

16395000304_a04a15ec08_z

 

Vlatka Vidić

Foto: Creative Commons

Komentari