Dvije nove craft pive iz Osijeka

legionar 1 post

Hrvatska gastro scena se zadnjih godinu – dvije polako, ali sigurno pridružuje regionalnom, no i svjetskom trendu, proizvodnje craft piva. U zadnjih godinu dana niknulo je desetak pivovara s raznolikom i kvalitetnom ponudom ovog zlatnog napitka.

legionar 5 post

Craft pivovare vratile su hmeljne arome i mirise u pivo, donijele su voće i začine i razvile posebne kvasce, sve kako bi pokazale da pivo može sadržati užitak u čaši. Posebno se oko toga trude u Osijeku. Osječka scena craft pivarstva obogaćena je za dvije male pivovare – craft pivovare Legionar i Black Hat.

legionar 3 post

Osnivači craft pivovare Legionar su Ante Drmić, inženjer strojarstva i Marko Tokić, dipl.ing. prehrambene tehnologije. Prijatelji iz djetinstva, obojica zaposleni u struci, a od 2011. imaju zajednički hobi – kuhanje piva. Nakon dvije godine suradnje i kuhanja piva odlučili su se hobi pretvoriti u posao te su osnovali i pokrenuli proizvodnju craft pive Legionar. Legionar pivo se ističe i vizualnim identitetom za koji je zaslužan dizajner Leo Vinković iz Studija 33, kreativnog kolektiva, također iz Osijeka.

legionar 4 post

Prve serije njihovog piva našle su se na tržištu za vrijeme nedavnih prošlih blagdana, radi se o dvije vrste koje su međusobno potpuno različite po boji, okusu, mirisu i aromi. Prva je India Pale Ale, pivo bakreno crvene boje, povišene gorčine i slatkoće, s izraženim cirtusnim i cvijetnim aromama i mirisima te srednje visoke gaziranosti. Jako popularno u SAD-u, a sve više i u Europi. Drugo je Belgian Blond Ale, pivo koje je već poznato u Hrvatskoj, zlatne boje, blage gorčine i arome te srednje visoke gaziranosti. Legionar piva se trenutno mogu kušati u raznim ugostiteljskim objektima, a gdje, možete saznati na Facebook stranici.

black hat post

Druga pivovara koja je novost na Osječkoj sceni je craft pivovara Black Hat. Black Hat su također hobi uspješno pretvorili u posao, također lansirajući svoje proizvode za vrijeme prošlog prosinca. Njihovo pivo jest Blond Ale, lagano pivo zlatne boje, s blagom aromom hmelja.

black hat post 2

Njihova piva proizvedena je od 4 osnovna sastojka: ječmeni slad, voda, hmelj i kvasac, a ovisno o stilu piva, nađe se i neko začinsko bilje. Piva brenda Black Hat će se također moći kušati u ugostiteljskim objektima na području Osijeka, no moći će se naručiti i putem weba.

Foto: BehanceBlack Hat Craft Brewery OsijekPivovara Legionar

Komentari