Dvije najpoznatije bečke slastičarnice – Sacher Cafè i Demel

Onima koji su odlučili putovati u Beč u prosincu, savjetujemo da ne propuste posjetiti dvije najpoznatije bečke slastičarnice – Sacher Cafè i Demel.

Povijesne crtice i legenda nalažu kako je popularnu Sacher tortu 1832. godine kreirao šesnaestogodišnji pomoćni kuhar Franz Sacher, kad je jedne večeri mijenjao svog nadređenog. Baš tog dana princ Wenzel von Metternich je naredio da želi poseban desert za svoje važne goste. Mladi Franz oduševio je uzvanike čokoladnom tortom, koja je kasnije dobila njegovo ime.

sacher

Sacher Cafè

Eduard, Franzev sin, nastavio je njegovati ljubav prema slastičarstvu te je usavršio očev recept za Sacher tortu. Novu Sacher tortu sa svojim potpisom prvi je puta servirao u slastičarnici Demel, gdje je polazio i slastičarski tečaj.

Demel Sacher

Demel Sacher

Ova slatka priča ima i svoju gorku stranu. Naime, zbog nemogućnosti dogovora tko je vlasnik prava na originalnu Sacher tortu – obitelj Sacher ili slastičarnica Demel – vodile su se dugogodišnje sudske parnice. Na kraju je postignut izvan sudski dogovor prema kojem Hotel Sacher prodaje svoju tortu pod imenom „Originalna Sacher torta“, a slastičarnica Demel pod nazivom „Eduard-Sacher-Torte“.

Na kraju krajeva, manje je bitno tko je autor i koja je torta originalna, ono što je važno je činjenica da su obje odlične i valja ih probati. Jedino na taj način moći ćete sami ocijeniti koja je pripremljena baš po vašem ukusu.

Zanimljivo je znati kako je 5. prosinac proglašen nacionalnim Danom Sacher torte, što samo dodatno potvrđuje kako je upravo ova poslastica važan simbol ne samo Beč, već i cijele zemlje.
U Beč nikako nemojte zaboraviti ponijeti svoju MasterCard® karticu koja će svaku kupovinu učiniti zadovoljstvom, a Sacher tortu još ukusnijom. Proučite korisne savjete za vrijeme boravka u inozemstvu i uživajte na putovanju uz MasterCard!

tips & tricks

Foto: Screenshot

Komentari