Dva neodoljiva smoothieja od trešanja

Ovim ukusnim plodovima pridavao se čitav niz ljekovitih svojstava i dobar su izvor vitamina. Iako ne sadrže toliko C vitamina kao jagode, ali prisutnost antioksidanata i drugih korisnih sastojaka čini ih izuzetno zdravim voćem. Trešnje sadrže vitamine C, B i A, bioflavonoide, elagičnu kiselinu, antocijanin, melatonin. Ovi sastojci pomažu u borbi protiv raka, u prevenciji srčanih bolesti, ublažavaju bolove uzrokovane artritisom i gihtom, te glavobolju, ublažavaju simptome povezane sa fibromijalgičnim sindromom. Trešnje pomažu da nam tijelo proizvodi melatonin na siguran i zdrav način, te poboljšavaju fiziološke i mentalne funkcije.

Svježe trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, a kisele trešnje poboljšavaju rapoloženje. Izvrstan su izvor bora, (sadrže 396 ug/100g), što u kombinaciji sa kalcijem i magnezijem izuzetno povoljno utječe na zdravlje kostiju. Dovoljno dugo su se koristile za pripremu kolača i deserata, sad je vrijeme da uzmemo u obzir i ovu drugu, zdravu stranu tog voća! Zato opskrbite se trešnjama sada kada je sezona kako bi bili zdraviji, izgledali mlađe i osjećali se bolje.

Donosimo dva prijedloga za početak dana- smoothieja od trešanja sa zobi i onaj u kombinaciji sa čokoladom. Jedan i drugi su jako jednostavni – trebaju vam očišćene trešnje te jednak omjer banane, trešanja, zobi i čokolade. Da, banana je temelj jednom i drugome kako bi se postigla ta svilenkasta tekstura i gustoća. Uzmite bananu, trešnje i zobene pahuljice, ubacite u blender i drobite dok svi sastojci nisu ustinjeni. Zasladite sa sirupom od agave. Čokoladni je još jednostavniji – sitnjenje kraće traje i brz je u času! Bananu, tamnu čokoladu, bilo onu u prahu ili u tabli pomiješajte s jednakom količinom očišćenih trešanja i to je to! Dodajte malo cimeta, u ovom slučaju sladilo neće biti potrebno.

Foto: Instagram

Komentari