Dubrovački restorani s najljepšim pogledom

dubrovnik-restorani-velika

Panorama

Luksuz i Dubrovnik oduvijek idu zajedno. U tom kontekstu luksuz ne znači samo ono materijalno poimanje stvarnosti kroz luksuznu turističku ponudu koju Grad nudi, nego gledajući i kroz povijest, kulturu, arhitekturu, brend koje je ime Dubrovnika već samo po sebi, sva ta ljepota kojom odiše i koja rijetko koga ostavlja ravnodušnim. Iako je na dubrovačkim ulicama najdominantniji ljeti onaj masovni turizam kojemu uvelike pridonose kruzeri koji svakodnevno pristižu na hrvatski jug i koji se nipošto ne može povezati s onim stvarnim dubrovačkim luksuzom, naše poimanje Dubrovnika je ipak i isključivo kroz ovu ljepšu, profinjeniju stranu, koja je daleko od tog masovnog turizma.

Villa Dubrovnik

Villa Dubrovnik

Kao destinacija koja je oduvijek svojom ljepotom i posebnošću privlačila svjetske celebrityje, europske aristokrate i ugledne diplomate, Dubrovnik iz godine u godinu posjećuju neki od najbogatijih ljudi svijeta koji su navikli na najveći mogući luksuz. Iako se neke dubrovačke cijene pojedincima čine basnoslovnima, ima i dosta onih kojima su itekako prihvatljive. Grad je oduvijek imao vrlo posebne restorane s vrlo biranom ponudom. Iako ćete u Dubrovniku, bilo koji restoran odabrali, nesumnjivo imati lijep i zanimljiv pogled s daškom bogate prošlosti, postoje neki restorani, od kojih pojedini već odavno nose kultni status, koji se osim po svojoj gastronomskoj ponudi, posebno izdvajaju i zbog vrlo atraktivnih lokacija na kojima se nalaze, te impresivnih pogleda, koji su, pogađate, također uključeni u cijenu. U ovom članku se nećemo baviti gastro i ostalom ponudom navedenih restorana, nego pogledima koji se pružaju sa njihovih ljetnih terasa, zbog čega su uistinu posebni. U Dubrovniku ima dosta restorana s lijepim pogledom, no mi smo pokušali sastaviti listu onih koji ipak imaju najimpresivnije poglede, a prati ih naravno i prefiks luksuzni.

Nautika

Nautika

Restaurant 360º

Ovaj restoran, čiji je vlasnik ruski milijarder Viktor Vekselberg, već je od svog otvorenja na samom vrhu liste najluksuznijih dubrovačkih i hrvatskih restorana. Moderan je, relaksirajući i vrlo trendi, naravno za one jako dubokog džepa. Chef restorana Marijo Curić priprema vrlo profinjenu fuziju mediteranske kuhinje, a restoran je smješten u ulici Sv. Dominika. S ulice je sakriven visokim zidinama, budući da se i nalazi u sklopu dubrovačkih zidina s jednim od najljepših pogleda na staru gradsku luku i tvrđavu Sv. Ivana. Vrlo je profinjen i sa stilom i ima jako veliku terasu. Lista svjetski poznatih gostiju ovog restorana je zaista impresivna, a samo neki od njih su bili Beyoncé i Jay-Z.

dubrovnik-restorani-restoran360

Nautika

Ovaj restoran je već dugo, zbog puno toga, na samom vrhu luksuzne ponude dubrovačkih restorana. S posve opravdanim razlozima, ne samo zbog vrhunske gastro ponude nego i zbog jedinstvene lokacije. S njegovih terasa pogled baca na tvrđave Bokar i Lovrijenac. Ujedno spada i u najskuplje dubrovačke restorane. Chef je Mario Bunda, a Nautika je mjesto gdje se isprepliću tradicija, kvaliteta i kreativnost mediteranske kuhinje s modernim trendovima.

dubrovnik-restorani-nautika2

Restaurant & bar Panorama

Restoran & bar Panorama nalazi se na brdu Srđ poviše Dubrovnika i do njega se može doći automobilom kroz malo pitoreskno mjesto Bosanka ili žičarom koja kreće iz Ulice kralja Petra Krešimira IV, na dubrovačkim Pločama. Nakon svega nekoliko minuta vožnje žičarom stižete na Srđ s kojega se pruža zadivljujući pogled na Grad i cijeli dubrovački akvatorij uključujući i Elafitske otoke. U predvečerje taj je pogled još i puno ljepši. I ovdje posužuju delicije bogate mediteranske, ali i dubrovačke kuhinje, no pogled koji se pruža iz ovog restorana vrijedan je svake potrošene kune. Na meniju imaju i bogatu listu vina sa svih strana svijeta i brojne koktele. Na tragu svega što nude je i njihov reklamni moto ‘Awake all your senses’.

dubrovnik-restorani-panorama3

dubrovnik-restorani-Panorama1

Restaurant & bar Victoria u hotelu Villa Orsula

Hotel Villa Orsula smješten je na elitnoj lokaciji u ulici Frana Supila, uz samo more, svega pet minuta hoda do starog grada. Spoj je bogate povijesne arhitekture i luksuznog, profinjenog dizajna interijera koji ovu klasičnu mediteransku vilu čini vrlo traženim boutique hotelom. Tu se odmarala i Dakota Johnson. Okružuju je vrtovi bogati mediteranskim biljem što gostima i posjetiteljima restorana omogućuje potpunu privatnost. À la carte restoran Victoria je fuzija peruanske i mediteranske kuhinje, a terasa restorana je nadsvođena tipičnom nadstrešnicom od vinove loze. Samo nekoliko stepenica niže, u samom središtu vrta, smjestio se lounge bar restorana gdje se uz lagane jazz klasike ispijaju aperitivi i kokteli. Glavni šef Victoria restorana i lounge bara je Peruanac Roberto Chavez, a restoran je ujedno prva peruanska gastro adresa na Jadranu.

dubrovnik-restorani-villaorsula

Prora Beach Restaurant u hotelu Excelsior

I ovaj je restoran smješten uz samo more, s prekrasnim pogledom na srednjovjekovni Dubrovnik i vodeći je restoran Hotela Excelsior pod palicom executive chefa Petra Obada. U restoranu se poslužuju ručak i večera, a smješten je ispod kamenih voltova koji čine dio stoljetne vizure hotela Excelsior, a ima i dio na samoj plaži. Idealno je mjesto za romantične ljetne noći. Hotel Excelsior je definitivno jedan od najboljih i najluksuznijih dubrovačkih hotela. Smješten je u bivšoj kraljevskoj vili iz 1913., a u svojoj dugogodišnjoj povijesti u listu njegovih gostiju upisali su se i kraljica Elizabeta II, Elizabeth Taylor, Orson Wells, Margaret Thatcher, Sophia Loren, Sir Roger Moor, Francis Ford Coppola… Osim tri restorana, hotel ima i privatnu plažu, s nezaboravnim pogledima na obrise Grada i otok Lokrum, i uistinu odiše glamurom.

dubrovnik-restorani-prora

Villa Dubrovnik

Još jedan luksuzni hotel, Villa Dubrovnik, ima restorane s divnim pogledom. Bez obzira odabrali mediteransku ponudu restauranta Pjerin, fuziju svježe hrane u bistrou Al Fresco Giardino ili ispijali piće u Prosciutto & Wine Bar na samom krovu hotela, nećete pogriješiti u odabiru. Privatnost gostiju i izniman luksuz u ovom hotelu s 5 zvjezdica su zagarantirani, a samo neki od slavnih gostiju hotela koji su uživali u ovom pogledu su Goldie Hawn i Kurt Russell.

villadubrovnik4

Stara Loza

Ovaj restoran smješten je na četvrtom katu luksuznog Hotela Prijeko Palace u ulici Prijeko u starome gradu i s njegove terase pruža se predivan pogled na krovove Grada i zvonik franjevačkog samostana Male braće. Hotel je savršen spoj umjetnosti, povijesti, vrhunskog pogleda i gastro delicija zbog kojih ćete se poželjeti stalno vraćati ovdje. Restoran je naziv dobio po staroj vinovoj lozi koja raste uz kameno pročelje hotela, a hotel je zapravo restaurirana palača Isusović Braichi iz 15. stoljeća, jedan od ljepših primjera renesansne arhitekture Grada. Vlasnici su Nizozemci Florina Gerardine Bouwland i Wolter Van Wijk, veliki zaljubljenici u Dubrovnik. Dok se uspinjete skalinima na terasu restorana Stara loza, do koje se može doći i dizalom, čini vam se kao da prolazite kroz neki muzej, ali i ono što vas čeka u restoranu svojevrsna je umjetnost.

stara loza4

Villa Ruža

Restoran i lounge bar Villa Ruža smješten je na otočiću Koločepu u hladovini starih maslina i borova. Da je ovaj restoran uistinu posebno mjesto s vrhunskom hranom i savršenom lokacijom i pogledom, prošlo ljeto su se uvjerile i svjetski poznate modne blogerice Chiara Ferragni, Jessica Stein i Aimee Song koje su ovdje uživale u svježim morskim delicijama i predivnom pogledu na Elafitske otoke.

dubrovnik-restorani-vilaruza

restorani-dubrovnik-vilaruza

Takenoko

Restoran Takenoko otvoren je na dubrovačkim Pločama ovog proljeća. Iako je nadomak staroga grada, ipak je dovoljno udaljen od vreve i gužvi i uz vrhunsku hranu nudi predivan pogled na tvrđavu Revelin i staru gradsku luku. Glavni chef njihovog dubrovačkog restorana je Mario Starman, dok je za novu ponudu koktela i pića zaslužan njihov dugogodišnji barmen Krunoslav Miler.

takenokodbk4

takenokodbk1

Tekst: Renata Debeljak
Foto: PR

Komentari