Doživite magičnu Kapelu Thorncrown

Kapela Thorncrown, iznimno važno dostignuće američke arhitekture, u lipnju ove godine slavi 35. godišnjicu. E. Fay Jones štićenik velikog arhitekta Franka Lloyd Wrighta u gotičkom je stilu dizajnirao ovaj čudesni stakleni hram. Za svoju građevinu dobio je međunarodno priznanje za kultni dizajn. Specifičnost djela je korištenje prirodnih materijala s lokalnog područja te izraženi senzibilitet za šumovito okruženje u Arkansasu gdje se građevina i nalazi – Ozark Mountains.

kapela post 1

Ovo organsko moderno remek djelo, čak je navedeno kao četvrta najbolja zgrada 20. stoljeća, od strane Američkog instituta arhitekata – obilježje koje je, bez sumnje, pomoglo da se zaustavi prijedlog izgradnje dalekovooda koji bi uništio prirodno okružje kapele.

kapela post 2

Kapela je izgrađena 1980. godine i vizija je vlasnika Jima Reeda. Reed je unajmio Jonesa da napravi staklenu kapelu u čast prekrasnom Ozark Hills. Inspiriran pariškom Sainte-Chappelle, Jones razdragan gotičkom inspiracijom s utjecajima Prairie School of Architecture, pokušava stvoriti ‘Ozark gotički stil’ svijetlošću ispunjenom Kapelu Thorncrown.

kapela post 4

Iako se njezinih 1440 četvornih metara u tlocrtu može činiti malo, kapela je 15 metara visoka i zbog maksimalno ostakljene fasade osjećate njezinu apsolutnu prostranost. Više od 6000 četvornih metara kristalno čistog stakla okružuju kapelu dajući zgradi osjećaj bestežinskog stanja. Takva, vizualno odvlači pogled na šumu i privlači mnogo prirodnog dnevnog svjetla.

kapela post 5

Vertikalne i poprečne napete rešetke izrađene od lokalnih borova podržavaju dramatični, savijeni krov kapele. Drvo je ručno obojano sivom bojom kako bi se slagali kora stabla i kamen u krajoliku. Svi strukturni elemenati su rezani na upravo onu veličninu koja neće poremetiti prirodni krajobraz prilikom transporta kroz šumu te polaganja na mjesto gradnje. Pod je obložen hladno toniranom kamenom pločom i okružen kamenim zidom kako bi što više podsjećao na Ozark Mountains. Ogromne staklene stijene dozvoljavaju promatraču da u svakom trenutku posve doživljava krajolik i njegove mijene kroz godišnja doba.

kapela post 6

Kapela je popularna destinacija planinara i njezin okoliš je postao omiljeno izletište, no njezina magija se svakako doživljava prilikom svečanih događanja, kao što su vjenčanja. Samo zamislite reći sudbonosno ‘da’ na tom magičnom mjestu!

Tekst: Lana Mesić
Foto: Thorncrown Chapel Facebook

Komentari