Neobični novi, ali popularni trendovi u svijetu doručaka

@josefinetm Sprouted Fig

@josefinetm Zoats s bloga Sprouted Fig

Zahvaljujući društvenim mrežama stalno svjedočimo novim gastro trendovima, koji se šire brzinom munje, ali nekada jednako tako brzo i nestanu. Avokado tost, smoothie bowl, acai bowl, matcha čaj, chia puding… sve su to doručci koji još uvijek vladaju brojnim profilima blogerica, a sada se među njima pojavljuju neke nove stvari. Pod hashtagovima #sweetpotatotoast, #zoats, #bananasushi, #bluealgaelatte pronaći ćete ‘tost’ u kojem umjesto šnite kruha imate batat, zobene pahuljice s naribanom tikvicom, bananu s dodacima kao što su maslaci od orašastih plodova koja se pretvara da je sushi ili plavu kavu. Neobično, zar ne? Ali probali bi sve, samo znatiželje radi.

Tost od batata već proglašavaju novim hitom jer je bez sumnje zdraviji od varijante s kruhom, glavnog sastojka jednog tosta. Na narezane i pečene šnite batata možete slagati što god vam padne na pamet, pa tako to može biti i avokado da ostanete vjerni izvorniku, ali isprobati što god vam padne na pamet. Primjerice, tikvice i bijeli grah sa začinima kao na blogu Quite Good Food što ovo jelo pretvara u dobar izbor i za brunch i za večeru.

‘Zucchini oats’, skraćeno ‘zoats’, izmišljotina su koja spaja tikvice i zobene pahuljice. Vjerojatno na prvi mah mislite ‘fuj!’, ali zanimljivo je koliko tikvice zbog svoje vodenaste strukture samo dodaju kremasta svojstva zdjeli zobenih pahuljica. Ovo se jelo može jesti i uz dodatak slatkih sastojaka, poput kakaa i voća (kao što možete vidjeti na blogu Vegan Heaven). Ne bojte se malo eksperimentirati za hranjivi obrok!

Banana sushi je zamjena za energetsku pločicu, jedan takav zalogaj dat će vam sve što trebate za jedno brzo ‘dizanje’, pogotovo prije treninga. I super je jednostavno – ogulite bananu, premažite je maslacem od badema ili kikirikija te posipajte chia sjemenkama i najseckanim orašastim plodovima po izboru da izgleda kao sushi. Još ideja možee naći na blogu Fit Foodie Finds.

Napitak od plave alge, odnosno ‘blue algae latte’ možda je najneobičniji od svih, iako nema nikakve veze s kavom kako to njegovo ime daje naslutiti. Krenuo je iz jednog malog bara u Australiji i proširio se po cijelom svijetu. Spoj je to kokosovog mlijeka, sirupa od agave, limuna, đumbira i praha plave alge – pravi superfood napitak za jačanje imuniteta zahvaljujući ovim nutrijentima. S obzirom da je plavo vino ovog ljeta hit, ova boja više ne iznenađuje – štoviše sa zanimanjem bi isprobali ovo zdravo piće.

Komentari