Dominique Ansel napokon Cronut predstavio Europi

Svjetski poznati slastičar Dominique Ansel napokon je Cronut predstavio Europi. Nakon New Yorka i Tokija jutros je, točno u 8 sati, otvorio vrata svoje londonske slastičarnice, najveće do sada, te ponudio dobro poznate slastice kao i neke nove, kreirane samo za britansko tržište. Simpatičan i neposredan dijelio je vruću čokoladu i kolačiće svima koji su se prvi izborili za mjesto u redu koji se počeo formirati oko 5 ujutro (a to vam već dovoljno govori o popularnosti ovog chefa i slastičara).

Welsh Rarebit Croissant

Welsh Rarebit Croissant

Ono po čemu je stekao slavu je svakako Cronut, hibrid kroasana i američke krafne, odnosno doughnuta. Nakon dugogodišnjeg rada u restoranu Daniel u New Yorku, kojem je pomogao u osvajanju treće Michelinove zvjezdice, odlučio je pokrenuti vlastitu slastičarnicu. Francuz s američkom adresom, otvorio je malu slastičarnu u SoHo-u, pred kojom se i danas, 3 godine nakon kreiranja Cronuta, u redu zna čekati i preko 3 sata. Cronuta se, naime, u dnevnoj prodaji nađe samo 400 komada pa je od samog početka doći do peciva bila stvar prestiža. Oni koji bi ga se domogli znali su ga prodavati na crnom tržištu za 2000$!

dominique-ansel-11

Proces izrade Cronuta traje 3 dana, a bilo je potrebno 2 mjeseca i više od 10 recepata da bi ga chef Ansel usavršio. Nakon dizanja tijesta, Cronut se prži u ulju, zatim se uvalja u šećer, puni s kremom te se stavlja glazura. Svaki mjesec je u ponudi jedan unikatni novi okus koji se kasnije ne ponavlja. Otvaranje slastičarnice obilježeno je Cronutom s okusom karamele i komadića kakaa.

Cronut

Cronut s okusom karamele i komadića kakaa

Nakon Cronuta slijedio je Cookie Shot, čašica napravljena od tijesta za kekse s čokoladom, servirana s hladnim mlijekom oplemenjenim vanilijom u koju se mlijeko ulije te popije/pojede.

Cookie Shot

Cookie Shot

Perfect Little Egg sendvič je zaista jedan od najboljih malih sendviča s omletom i sirom serviranim u brioche pecivu koje možete probati. Macaroni, ekleri, čokoladna torta, madeleines koji se rade po narudžbi i jedu odmah po serviranju, kouign amann, torta od sira, sirova pana cota… Teško je izabrati što je finije!

dominique-ansel-3

Eton Mess

Eton Mess

U Londonu su u ponudi i dekonstruirani klasici – Eton Mess, varijacija na klasični desert s jagodama i šlagom, koja je u Dominiqueovoj izvedbi kutija koju treba promiješati, protresti i potom konzumirati. ‘Jagode’ su napravljene od moussea i pekmeza, uz kombinaciju svježeg sira, malih puslica, bosiljka i papra.

Banoffee pita ovog kreativca zapravo je paella, servirana u tavi, s karameliziranim bananama na dnu, a savršeno laganom hrskavom koricom na vrhu, prelivena s dulce de lece.

Frozen S'Mores

Frozen S’Mores

Ukoliko se nađete u Londonu, svakako navratite i probajte. Ljubaznost osoblja, vrhunska usluga i do savršenstva dovedeni deserti sigurno će vas osvojiti. Slastičarnica se nalazi pokraj stanice Victoria, na adresi 17 Elizabeth Street, u popularnom kvartu Belgravia, te obavezno dođite na vrijeme – zaista je vrijedno čekanja.

dominique-ansel-5

dominique-ansel-10

dominique-ansel-6

Tekst: Mirja Vasić
Foto: Mirja Vasić, Dominique Ansel Bakery

Komentari