Domaći macerat – savršenstvo za kožu

macerat-nevena-3

Macerati su pripravci koji se dobivaju potapanjem biljaka u nekom hladno prešanom biljnom ulju.

Najpoznatiji macerati su gospina trava, neven i smilje.

macerat-nevena-7

Najčešće su to ljekovite biljke od kojih se ne može dobiti čisto bazno ulje pa se otapaju u drugim uljima kako bi pustile svoja ljekovita svojstva.

Još sam kao dijete gledala baku kako svako ljeto radi macerat Gospine trave (ili kantarion) i uvijek sam imala bočicu tog ulja doma. Ovog puta sam odlučila napraviti macerat nevena jer je neven biljka idealna za kožu i kaže se da nema tog problema s kožom koji neven ne može riješiti. Neven kao biljka koristio se od davnina za liječenje akni, ekcema, psorijaze, seboreje, opeklina, osipa, rana, uboda insekata… nema kraja popisu!

macerat-nevena-2

Najbolje od svega je što ga mogu koristiti svi uzrasti – male bebe za osjetljivu kožu, isto kao i odrasli za regeneraciju kože i borbu protiv starenja jer su alergije na neven vrlo rijetke.

Boja macerata od nevena ovisit će o tome koju boju cvjetova ćete nabaviti, može varirati od žute do jarko narančaste. Najkvalitetniji macerat je od samih latica nevena, a odmah iza njega od cijelih glavica cvijeta, bitno je da macerat ne radite od usitnjenih cvjetova jer je moguće da se tu nalaze dijelovi lista i stabljike.

macerat-nevena-9

Zbog lakog kvarenja preporuka je da se macerati rade od vrlo kvalitetnih hladno prešanih (nerafiniranih) ulja poput suncokretovog, sezamovog, bademovog ili maslinovog, a latice bi trebale biti suhe, a ne svježe.

macerat-nevena-1

Ja sam našla sušene cijele glavice nevenovog cvijeta i macerirala ih u ekološkom hladno prešanom suncokretovom ulju. Postupak je vrlo jednostavan i brz. Potrebno vam je otprilike oko 50 g osušenih latica i oko ½ litre hladno prešanog ulja po želji. Macerat možete napraviti i u običnoj staklenci za zimnicu. Prvo stavite latice, malo ih rukom stisnite pa prelijte uljem (ulje mora biti iznad biljke 2-3 cm) i dobro zatvorite staklenku. Ako nije hermetički zatvoreno, preko staklenke (ispod poklopca) možete staviti malo prozirne folije.

macerat-nevena-8

Staklenku s maceratom trebalo bi dobro protresti svaki dan i ostaviti od 20-40 dana na tamnom mjestu, zaštićeno od svjetlosti. Ovaj macerat ne smije biti na suncu.

Nakon što je završio proces maceriranja, ulje se mora i nekoliko puta procijediti kroz čistu gazu, nakon čega je potrebno ostaviti još 24 sata da se natalože eventualni ostaci i tek tada se još jednom procijedi kroz gazu i pohrani u tamne staklene bočice koje se čuvaju na tamnom i hladnom mjestu.

macerat-nevena-4

Macerat nevena jedan je od najkorisnijih macerata, pa ako imate kožu sklonu iritacijama i upalama – spasit će vas. Također uspješno pomaže kod zacjeljivanja rana i opeklina, nakon sunčanja, te kod proširenih vena i ispucalih kapilara. Možete ga dodati u omiljeno mlijeko za tijelo da ga obogatite, ili koristiti za njegu lica navečer umjesto seruma.

macerat-nevena-5

Pomiješajte malo macerata s kremom za ruke koju inače koristite kako biste ih nahranili, a isto možete napraviti i za stopala prije spavanja. S obzirom da nam stiže zima, ovaj ljekoviti macerat može poslužiti kao prva pomoć u kući!

macerat-nevena-6

Komentari