Što sve Zagreb donosi u siječnju?

lice-grada-zagreb-cover

Advent u Zagrebu je pri samome kraju, no to ne znači da zimske aktivnosti tu staju. Zagreb donosi prilično bogat sadržaj koncerata, izložbi, predstava i ostalih događanja kojima počinjemo vikend večernje izlaske, ali i začinjavamo tjedan.

'Janis: Little Girl Blue'

‘Janis: Little Girl Blue’

Humanitarni koncert poznate hrvatske jazz i rock pjevačice Zdenke Kovačiček održat će se u četvrtak, 5. siječnja u 21 sat u Vintage Industrial Baru u Zagrebu s ciljem prikupljanja sredstava za napuštene pse pod skrbi Udruge za dobrobit i zaštitu životinja Indigo. Zdenka Kovačiček nastupit će uz pratnju benda izvodeći repertoar hitova Janis Joplin, a na pozornici će joj se pridružiti i razni glazbeni gosti.

Uvijek energičan nastup i jedinstveni vokal Zdenke Kovačiček te već provjereno vrhunska interpretacija hitova Janis Joplin dovoljno su dobar razlog da posjetite Vintage ovog četvrtka. Ukoliko ste pritom i ljubitelji životinja, svojim dolaskom možete učiniti i dobro djelo za pse kojima je pomoć najpotrebnija te dati svoj doprinos u osiguravanju boljih uvjeta života napuštenih pasa.

zgraf12_gif-final

Međunarodna manifestacija grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija Zgraf održava se od 1975. godine u Zagrebu u organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH). Zgraf 12 održat će se od 9. do 24. siječnja 2017. u Laubi – Kući za ljude i umjetnost, a temu 12. izdanja ‘Društvene reprize’ potpisuje poznati britanski teoretičar dizajna Rick Poynor.

Program 12. izdanja uključuje izložbe Reviju i Temu, Grand Prix 11 te izložbu studenata, Eduzgraf program bogat radionicama i za odrasle i za djecu, predavanja članova Međunarodnog žirija te filmski program Eduzgraf Kino, a završit će s konferencijom Dizajn u praksi.

zgraf-1

Sarme, Chez186

Sarme, Chez186

Prva aktivnost Graffiti na gradele kolektiva u 2017. dogodit će se 14. siječnja u zagrebačkom Studentskom centru, u Savskoj 25, i donosi bogat program čiji je središnji dio velika jednodnevna izložba mladih autora i autorica koji su do sada stvarali, a i stvarat će u budućnosti, na najboljem boutique festivalu u Hrvatskoj. Ovu prestižnu titulu GRaffiti na gradele festival odnio je ove godine, a vjerujemo da će s nastavkom svojih odličnih aktivnosti samo potvrditi i čvrsto čuvati svoje mjesta malog, no itekako velikog, ljetnog festivala.

Na izložbi ćete moći vidjeti radove poznatih umjetnika Lunara, Chez186, Sarmea, Modula Osam, Hane, MANE MEI, Vuka Z. Oreba aka Rad Recordera, Casina (HAHA), Royala (HAHA), Glitchboy2000, Boruta Planinca i Pleha. Na jednom mjestu okupit će se cijeli niz domaćih umjetnika, od veterana street art i graffiti scene pa i do onih najmađih. Osim izložbe organiziran je i skate session i party s odličnim DJ line up-om: Oliver (Bassinga, Krankšvester (Sett & 3ki Stil)), Zembo (BLAW:BLAW) i Kuna (Kiosk skateshop crew).

gng-sc-izlozba

U zagrebačkom klubu MAMA 10. siječnja održat će se kolokvij otvoren za javnost sa zanimljivom temom ‘David Bowie – vita, melankolija i politička ekonomija’ na kojoj će se s distancom od godine dana od smrti velikog umjetnika održati Katarina Peović Vuković i Katja Kolšek s gostima nastojati trezveno pristupiti fenomenu.

Pokušat će se odgovoriti na sljedeća pitanja: Zašto je Bowie izazvao takve reakcije? Nije li on umjetnik koji je razotkrio temeljni mit pop-kulture: mit o vječnoj mladosti? Što se može reći o njegovim umjetničkim opsesijama – vremenu i smrti? Detalje o događaju i rasporedu predavanja možete saznati na Facebook stranici.

DAVID BOWIE POST

Dom Hrvatskog društva likovnih umjetnika početkom ove godine domaćoj će publici predstaviti slavnog njemačkog umjetnika, slikara Antona Franza Högera. Svečeno otvorenje izložbe naziva Ravnoteža je 17. siječnja 2017. i ostaje otvorena za javnost do 5. veljače 2017.

Na izložbi ćemo moći vidjeti presjek Högerovog stvaralaštva od 2003. godine pa sve do danas, a riječ je o umjetninama visoke procijenjene vrijednosti koje su već izlagane u prestižnim galerijama u Montrealu, New Yorku, Münchenu, Nürnbergu i drugim gradovima. Izložba će biti postavljena u Galeriji Prsten, najvećoj galeriji HDLU-a koja se proteže na čak 700 m2, kako bi se publici moglo prikazati više od 40 radova iz opusa ovog iznimnog umjetnika.

img_a83f66-2a4c36-6462a0-6e8fa1-f46e30-956cdb

Jedan od najvećih rock ‘n’ roll bendova na ovim prostorima, Disciplin A Kitschme prvi put će nastupiti u Vintage Industrial Baru, 19. siječnja ove godine.

Disciplina kičme (ili Disciplin A Kitschme) jedan je od najpoznatijih srpskih rock sastava. Frontmen sastava još od njegova osnutka je Dušan Kojić Koja. Njihova glazba mješavina je mnogih stilova, od funk-rocka, noise-rocka, jazz fuzije, drum and bassa i mnogih drugih.

Arena Zagreb će 25. i 26. siječnja ugostiti najpoznatiju cirkusku trupu u Rusiji koji je do sada pogledalo preko 50 milijuna ljudi. U dvije predstave, Moskovski cirkus, koji opravdano prozivaju ruskom varijantom Cirque Du Soleil, predstaviti će svu čaroliju ljudskog pokreta koji graniči s nemogućim. Od spektakularnih kostima, dinamičnih i vrtoglavih cirkuskih točaka na ledu do klaunovskih skečeva, ova fantastična skupina predstavlja vrhunsku ekstravaganciju i autentičnu umjetnost cirkusa.

Prepustite se veselju žonglera, klaunova, nevjerojatnih akrobacija od kojih će vam se zavrtjeti u glavi, probudite dijete u sebi i ne propustite prvi spektakl u novoj 2017. Godini u Areni Zagreb – Moskovski cirkus na ledu, a sve informacije o nastupu i ulaznicama možete saznati na Facebook stranici.

U Zagrebačkom kazalištu mladih se 23. prosinca održala praizvedba predstave Noćni život nastala prema drami Ivana Vidića, a u režiji Paola Magellija. Veliki povratak proslavljenog redatelja Paola Magellija u ZKM nakon sedam godina doživio je uspjeh, veliki ansambl kazališta dobio je ovacije i dugotrajan i gromoglasan pljesak publike.

Predstava je na repertoaru tijekom siječnja, a sve podatke o terminima i cijenama ulaznica možete saznati na zekaem.hr.

Još jedna predstava, no ovog puta u kazalištu Gavella našla se na našem popisu – predstava je to Priče iz Bečke šume. Najnovija je to predstava kazališta Gavella, nastala pod režisersko palicom mladog režisera Igora Vuka Torbica kojeg zagrebačka publike poznaje preko sjajnog ‘Hinkemanna‘, ali i začudno duhovitog beogradskog ‘Razbijenog krčaga’, pred nama je naslov s potencijalom moćne ansambl-predstave, zagledane u ono što se skriva iza fasade jednog uljuljanog i samodopadnog, a zapravo u sebe nesigurnog i na mržnju spremnog društva.

Informacije o rasporedu predstave i ulaznicama možete saznati na gavella.hr.

15289311_1255988267790994_4754085584455363945_o

Priče iz Bečke šume

A kako biste siječanj obilježili plesom i dobrim rock ‘n’ roll ritmom dvoje sretnika razveselit ćemo ulaznicama za koncert grupe Disciplina kičme. Pošaljite email na info@journal.hr s predmetom mejla  ‘Disciplina kičme’ i navedenim imenom i prezimenom u emailu. Dobitnike ćemo objaviti 5. siječnja.

Foto: Journal arhiva, Lice grada

Komentari