Što sve Zagreb donosi u prosincu?

Advent u Zagrebu

ADVENT

Prosinac u Zagrebu donosi onaj najljepši adventski doživljaj, a ove godine Advent u Zagrebu kao manifestacija je najveća, najbogatija i najzanimljivija do sada. Osim već dobro poznatih lokacija, Advent ove je godine donio i neke nove lokacije, a svečano otvorenje obilježeno je sada već tradicionalnim paljenjem lampica na Zrinjevcu što je razveselilo mnoge građane prošle subote.

Što nam sve donosi Advent ove godine možete saznati na službenim stranicama Adventa, a detalje i tjedne rasporede pojedinih koncerata, radionica, programa i sl. saznajte prateći nas, no i društvene mreže pojedinih manifestacija.

Advent u ZagrebuAdvent u Zagrebu

FESTIVALI 

Četrnaestu godinu zaredom Human Rights Film Festival kroz niz filmskih uradaka domaću će javnost potaknuti na promišljanje i djelovanje. 14. HRFF, festival angažiranog i autorskog filma održat će se od 5. do 11. prosinca u kinu Europa i MM centru Studentskog centra u Zagrebu te od 8. do 12. prosinca 2016. u riječkom Art-kinu Croatia.

Glavni filmski program uključuje 30 igranih i dokumentarnih filmova recentne svjetske produkcije, te će tako publika upravo na HRFF-u imati priliku premijerno pogledati neke od najzanimljivijih i najzapaženijih filmova godine. Ovogodišnji novitet festivala jest prikazivanje programa na još jednoj lokaciji, točnije povratak u prostor Studentskog centra (u kojem se Festival prvih nekoliko godina i održavao), nedavno digitalizirani Multimedijalni centar koji predstavlja idealnu i adekvatnu lokaciju za dio eksperimentalno-dokumentarnog programa.

13. Velesajam kulture, festival koji svake godine donosi pregršt raznovrsnih umjetničkih događanja, održat će se 2. i 3. prosinca u Studentskom centru. Posljednjih dvanaest godina, festival je strateški poligon za predstavljanje mladih autora i njihovih prvih ostvarenja u svim područjima umjetnosti. Potiče kreativnost i omogućava autorima predstavljanje svojih radova i projekata, dajući im na taj način prostor na kulturnoj sceni i pružajući im mogućnost novih suradnji i stvaranja novih projekata.

Ove smo se godine odlučili pozabaviti fenomenom društvenih igara roleplaying games (RPG) u kojima igrači sudjeluju putem kreiranja i vođenja uloga. Roleplaying u svijetu, ali i na našim prostorima, ima sve brojnije poklonike te sve veći utjecaj na pop i ostalu kulturu.

Nezaobilaznom glazbenom dijelu festivala (2. prosinca) doprinijet će sarajevski glazbenik Berin Tuzlić sa svojim projektom dRUMELODY u kojem glavu riječ vodi bubanj. Riječ je o pravoj bombi sarajevskog glazbenog undergrounda, ali koja se itekako brine oko nezagađivanja mentalne higijene. Kombiniranom tehnikom akustičnih i elektronskih ritmova, loopova i različitih muzičkih instrumenata s vizualizacijama pjesama zaokružuje se cjelokupni live doživljaj. Glavni posrednik između čovjeka i svega ostalog u ovom slučaju su bubnjarske palice. U suradnji s Radio Studentom, subota je rezervirana za DJ Shdw kd. Ulaz na sve programe festivala je besplatan i detalje programa možete saznati na sczg.unizg.hr.

U sklopu Filozofskog teatra 4. prosinca gostovat će  u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu kontroverzni ekonomist i bivši grčki ministar financija Yanis Varoufakis. Otkako je započela nova sezona Filozofskoga teatra, za sve događaje vlada golemo zanimanje, a gostovanje Yanisa Varoufakisa u nedjelju, 4. prosinca moglo bi se nazvati intelektualnim, a možda i političkim, događajem godine.

Varoufakis prvi put dolazi u Hrvatsku poslije turbulentnoga vremena koje je proveo boreći se protiv europskoga establishmenta, kako bi predstavio svoju najnoviju knjigu Trpite ono što morate?, a ujedno i DiEM, pokret za demokratizaciju Europe, koji je osnovao zajedno sa Srećkom Horvatom, a koji već ima tisuće pristalica diljem Europe.

HNK

HNK

KAZALIŠTA

Balet Orašar jedna je od najpopularnijih baletnih predstava za koju se svake godine traži karta više. Njegova premijera sinonim je za ulazak u blagdansko doba, a tijekom prosinca uživat ćemo u ovoj magičnoj bajci u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Jedan od najizvođenijih baleta Čajkovskog, baziran na priči ‘Orašar i kralj miševa’ E. T. A. Hoffmana, govori o djevojčici Klari koja ispod bora pronalazi drvenog orašara, s kojim proživi čudesne dogodovštine u izmaštanu svijetu. Baš je zato omiljen svim generacijama koje uživaju u magičnom spoju plesa i glazbe.

Orašar

Orašar

IZLOŽBE

Orašar je kao tema zavladao Trgom maršala Tita u Zagrebu. Osim prekrasnog baleta, doslovno preko puta ceste u Muzeju za umjetnost i obrt, 27. studenog se otvorila istoimena velika izložba impresivnopg postava. Svakako ju imajte u planu za posjetiti, doživljaj je stvarno prekrasan.

Bajkoviti postav Saše Šekoranje s impozantnim borom, dramatičnim ulaskom i osjećajem lutanja po fantastičnom svijetu snova uz Klaru i njenog orašara približava priču svim posjetiteljima i savršeno donosi svečanost božićne atmosfere. Jedinstvenost ove izložbe leži u njezinim posudbama, kao i u činjenici da je ovo prva cjelovita izložba o baletu i priči Orašar ikad postavljena u svijetu.

Orašar

Orašar

Osim u Muzeju za umjetnost i obrt velika izložba sprema se i u Muzeju suvremene umjetnosti‘Data Recovery’ samostalna je i problemska izložba Dalibora Martinisa koja se otvara 6. prosinca u Muzeju suvremene umjetnosti te će predstaviti njegove pionirske video radove uz recentne multimedijske projekte i eksperimentalne filmove koji su realizirani u posljednjih deset godine.

Hrvatski umjetnik Dalibor Martinis jedan je od začetnika konceptualne i video umjetnosti u Hrvatskoj i regiji i jedan od najznačajnijih hrvatskih suvremenih umjetnika i djela mu se nalaze u jednim od najvećih i najznačajnijih zbirki važnih svjetskih umjetničkih centara.

img_4615-kopija

martinis-2

KONCERTI

Dvanaesto izdanje Pozitivnog koncerta održat će se u petak 2. prosinca u Velikoj dvorani zagrebačkog Doma sportova. Na ovogodišnjem već sada tradicionalnom izdanju rockerskog koncerta nastupaju Bajaga i Instruktori, Josipa Lisac, Rundek Cargo Trio te Luce i svima će to biti premijeran nastup na najvećem i najdugovječnijem domaćem dvoranskom koncertu.

Bajaga

Bajaga

Amira Medunjanin održat će 5. prosinca koncert u dvorani Vatroslava Lisinskog. Sa svojim stalnim suradnicima – pijanistom Bojanom Zulfikarpašićem, gitaristima Boškom Jovićem i Antom Gelom i kontrabasistom Zvonimirom Šestakom – i uz Zagrebačke soliste premijerno će u Hrvatskoj predstaviti novi studijski album “Damar”.

Natali Dizdar nastupit će 9. prosinca u zagrebačkoj Tvornici kulture, i koncertom će predstaviti novi singl, najaviti izlazak trećeg studijskog albuma i obilježiti 13 godina karijere. Ovo će joj biti prvi put koncert u Tvornici, a koncert će održati u pratnji glazbenika i dugogodišnjih suradnika te predstaviti hitove poput “Ne daj”, “Gazio si me”, “Zamjenit ću te gorim”, “Stop”, “Grijeh” ili “Stranac” te dva najnovija “Iluzionist” i “Ne reci zauvijek”.

Nakon gotovo tri godine beogradski rockeri Partibrejkers vraćaju se u Tvornicu kulture gdje će nastupiti u petak, 16. prosinca. Pred zagrebačku publiku vraćaju se nakon nastupa na Brijačnica festivalu u siječnju ove godine s još uvijek aktualnim albumom “Sirotinjsko carstvo” iz 2015. godine.

Urban &4 nastupit će u Tvornici kulture dva dana, u četvrtak 22. i petak 23. prosinca. Urbanovi dupli predbožićni zagrebački koncerti navika su kojoj se vraćaju nakon par sezona pauze. U Tvornicu će Damir Urban donijeti dva različita maratonska nastupa ispunjena najvećim i najznačajnijim pjesmama kompletne karijere, od Laufera do Četvorke.

SAJMOVI

Nakon pet godine postojanja ovo je zadnja godina Booteeqa i povodom zatvaranja platforme i web shopa, od 3. do 5. prosinca moći ćete Booteeq komade kupiti na najvećoj rasprodaji do sada. Sve detalje, a i dio ponude, možete saznati na Facebook stranici.

artomat_03

Artomat ove godine od 16. do 23. prosinca u HDLU-u donosi sedmo izdanje ovog nekonvencionalnog umjetničkog sajma. Koncipiran je kao platforma koja kroz tri osnovna segmenta (izložbeno-prodajni sajam, edukativni te umjetnički program) afirmira različite aspekte umjetničkog stvaranja i kreativnog izražavanja. Posjetiteljima artOmat želi omogućiti priliku za kreativnim izražavanjem i edukacijom, mogućnost kupnje originalnih predmeta, podržavajući pritom mikro-proizvodnju koja rezultira statistički rijetkim i individualiziranim proizvodima.

artomat slider

artomat slider

T.R.

Foto: Journal arhiva, Screenshot, Lice grada

Komentari