Događa li se uistinu sve s razlogom?

unsplash (3)

Koliko puta ste pokušali naći razlog za ono što vam se dogodilo u životu? I, jeste li ga pronašli?

”Ne tražite razloge kako bi opravdali svoje ili tuđe postupke…”

unsplash (2)

Vjerujem da u većini slučajeva i jeste, pa čak i onda kada je to bilo teško za priznati, jer kada nam se sviđa razlog onda ga bez problema prigrlimo, no u onom drugom slučaju malo je ipak teže. Ako i ne pronađemo razlog, dat ćemo si dovoljno razloga, a i vremena za tražiti ga, samo kako bi odgodili istinu i činjenicu da ono što je završeno treba biti prihvaćeno.

No, kako god bilo, ja duboko vjerujem i sigurna sam da za sve što nam se događa u životu postoji neki razlog, kao i da ništa nije slučajno, jer slučajnosti ne postoje. Ipak, ne bi trebalo stavljati naglasak na razlog, već na to da se događa.

unsplash (4)

Prije par dana moja najdraža učiteljica podsjetila me na jednu poznatu molitvu, molitvu Sioux Indijanaca: „Bože, daj mi mirnoću da prihvatim stvari koje ne mogu promijeniti, daj mi snage da promijenim stvari koje mogu promijeniti i daj mi mudrosti da razlikujem jedno od drugog.“, i upravo tako u životu i je – prihvaćanje onog što ne možemo promijeniti i mijenjanje onog što možemo, to je ključ.

Sve se uvijek događa, ne staje, kreće se, mijenja se, i kada nam se dogode male, ali i velike stvari, bez obzira jesu li nas učinile sretnima ili nas jako pogađaju i rastužuju, ništa neće stati zbog toga, svijet će se i dalje kretati, a mi možemo ostati na mjestu, ili se nastaviti kretati.

Ne tražite razloge kako bi opravdali svoje ili tuđe postupke već dopustite prihvatiti da se dogodilo. Ponekad i pretjeramo tražeći razloge, no nije fokus na tome da pronađemo razlog i na taj način kopajući i tražeći ga ostanemo zaglavljeni u prošlosti, poanta je prepoznati da sve što nam se događa, događat će se bez obzira bili mi sretni, tužni, zabrinuti, ljuti ili u bilo kojoj drugoj emociji. Važno je prihvatiti što god da se dogodilo, jer činjenica je, da ne možemo promijeniti ništa što je završilo, već biti svjesni da smo tada, kao i svi oko nas, radili najbolje što smo znali i mogli, sa svim znanjima, emocijama i iskustvima koje smo u tim trenucima imali.

Ponekad su ti razlozi vrlo očiti i baš se nekako “poklopi sve”, a ponekad možemo tražiti predugo i preduboko, a da opet ne nađemo ono što smo tražili. I što je zapravo ono što gubimo ovdje? Sadašnji trenutak! Sadašnji trenutak, koji nam, od silnog traženja i analiziranja, promakne. A sva kreacija je upravo tu, sada i ovdje, niti u jučer niti u sutra, jer jučer je završilo, a sutra još nije niti došlo. Dakle, sve se događa ovog trenutka – sada.

unsplash (1)

Ne možemo promijeniti niti zaustaviti prirodan tijek života koji nas sve čeka i to je jednostavno život koji se događa bez da mi posebno utječemo na to. Zato je važno biti u sadašnjem trenutku kako bi bili mirniji, sretniji i ispunjeniji i kako bi si olakšali, a ne otežali trenutke u kojima smo. Ne tražite razlog zbog razloga, zbog isprika, zbog okrivljavanja sebe i ljudi oko vas, jednostavno se prepustite da vas život vodi, voli i podržava, i da u datom trenutku dajete najbolje od sebe, i da se ne vežete za prošle događaje i analize, kao niti za scenarije koji se tek trebaju odigrati. Biti ovdje i sada, znači biti u miru, sreći i ljubavi, prvo sa sobom, a onda i sa svijetom oko sebe.

Foto: Unsplash

lakoca-zivljenja.hr
info@lakoca-zivljenja.hr

Komentari