Dodaci prehrani – kako odabrati najbolje?

Ljekarne i trgovine nude nas raznim proizvodima koji sadrže vitamine i minerale. Često ne razmišljamo radi li se o sintetskim proizvodima ili proizvodima na bazi prirodnih sastojaka. Zato budite oprezni kad ćete sljedeći put kupovati dodatke prehrani i birajte one prirodne, organski dobivene.

dodaci prehrani

Da bi organizam bio opskrbljen svim nutritivnim vrijednostima moramo konzumirati razne vrste voća i povrća. Ukoliko ih nemamo dolazi do hipovitaminoze koja može izazvati promjene u koži, zglobovima i vezivnom tkivu (nedostatak vitamina C); neurološke i kardiovaskularne poremećaje (nedostatak vitamina B1); bolesti kostiju (manjak vitamina D)… Zbog brzog načina života nemamo uvijek vremena jesti kvalitetne obroke, zato mnogi posežu za dodacima prehrani koji će im pomoći da svakodnevno unesu preporučene količine vitamina i minerala. Koja je razlika među njima?

Superhrana

Sintetski vitamini

Razlika postoji u dodacima koji se dobivaju iz prirodnih izvora i od onih koji se dobivaju sintetskim putem. Sintetski pripravci su evidentirani kemijski oblici koji se mogu koristiti ako su provjereni i sigurni za zdravlje. No treba voditi računa da su oni dobiveni iz prirode moćniji i bolji. Osim toga važno je naglasiti da sintetski proizvodi sadrže umjetne boje i tvari koje prekrivaju neugodan miris kako bi se olakšalo njihovo konzumiranje. Koristi se celuloza, aspartam ili gumiarabika koja može izazvati razne tegobe i alergijske reakcije.

dodaci prehrani

Superhrana

Superhranu čine razne vrste biljaka, algi i gljiva. Svi proizvodi prolaze kroz poseban proces branja, sušenja i pakiranja i na taj način omogućava se čuvanje gotovo svih nutrijenata. Proizvodi sadrže ne samo vitamine i minerale već vlakna, aminokiseline, enzime i proteine koji su potrebni našem tijelu. Tržišta su u zadnje vrijeme preplavljena raznim proizvođačima superhrane. Bitno je odabrati kvalitetan proizvod, što prije svega znači da hrana mora biti isključivo biljnog podrijetla, bez upotrebe pesticida, GMO-a i raznih aditiva.

dodaci prehrani

Postoji velika razlika između sintetskih multivitaminskih pripravaka i tableta te između superhrane. Stoga prije nego sljedeći put posegnete za vitaminskom tabletom sjetite se da postoji nešto puno bolje, nešto što nije stvoreno u laboratorijima nego od strane majke prirode koja uvijek daje samo najbolje!

Tekst: Andrea Vitlov Kurtin, Bio-svijet.hr
Foto: Shutterstock

Komentari