Objavljeni su dobitnici nagrade Porin

Sinoć su na završnoj dodjeli glazbene nagrade Porin dodijeljene nagrade u 12 kategorija. Najviše nagrada dobio je bend Vatra za hit “Tango” i to za najbolju izvedbu grupe s vokalom, produkciju, snimku te za pjesmu godine između petero nominiranih.

Vatra jedino nisu osvojili nagradu u kategoriji “Najbolji video broj” koju je osvojio spot “Bejbi” Psihomodo popa. Psihomodo pop osvojio je još dva Porina i to za album “Ćiribu, ćiriba” u kategorijama album godine i rock album godine.

Po dva Porina dobili su Massimo i Urban&4. Massimo je nagradu dobio za aražman te najbolju mušku vokalnu izvedbu za skladbu “Ispod nekog drugog neba”. Urbanov “Mamut” pobijedio je u kategorijama “Najbolji album alternativne glazbe” te “Najbolje likovno oblikovanje” za koji je Tomislav Torjanac napravio vizuale, grafičko oblikovanje i vlastoručni upis teksta.

Sara Renar osvojila je svoj prvi Porin u karijeri. Pobijedila je u kategoriji “Najbolja ženska vokalna izvedba”, a statuu je osvojila za izvedbu skladbe “Jesen”.

U protekloj godini najbolju vokalnu suradnju imali su Gretta feat. Geby za pjesmu “Malena”, a najbolji pop album imao je bend Detour. Od pet nominacija Detour je osvojio Porina samo za pop album “A što ak’ ja”. Iako su se lani istaknuli mnogi mladi glazbenici, najboljim novim izvođačem proglašen je bend Bang Bang.

U kategoriji gdje se birao najbolji album klapske i tamburaške glazbe Porin je dobila klapa Kampaneli Donja Kaštela za “Sva ti duša u me stala”, dok su za najbolju jazz izvedbu nagradu osvojila dva izvođača i to Borna Šercar’s Jazziana Croatica feat. Ernie Watts & Hrvoje Rupčić za “New red dwarf” te Davor Križić Experiment za “Echoes of a dream”.


Uz ove nagrade dodijeljene su i one za životno djelo. Za izniman doprinos hrvatskoj glazbi Porin su dobili Nikša Gligo i Frano Parać. Posebnu statuu za antologijsko ostvarenje hrvatske glazbe osvojili su Josipa Lisac, Karlo Metikoš i Ivica Krajač za “Dnevnik jedne ljubavi”.

Finalna svečanost održala se u splitskoj Spaladium Areni pred nekoliko tisuća posjetitelja, a dodjela je prema mnogima, bila najspektakularnija do sada. Prvi put se glazbena manifestacija organizirala u najvećoj dvorani uz mnoštvo multimedijalnih svjetlosnih efekata. Izvođači, dobitnici, voditelj i i prezenteri izmijenjivali su se na tri pozornice: pop bini, rock bini te na centralnoj bini. Voditelji svečane dodjele bili su Nikša Kušelj, Ida Prester, Mario Petreković te Ana Gruica.

Komentari