Dnevnik jedne mame: Ljupka Gojić Mikić

Oblačenje male djece najčešće izgleda ovako – smjestiš ih na najsigurnije mjesto u stanu, upališ crtić koji će ih držati zainteresirane najmanje pet minuta, onoliko koliko ti treba da se istuširaš, opereš zube, počešljaš i odjeneš…

ljupka gojić mikić

Ne stavljaš kremu i ne pokrivaš podočnjake dok ne obučeš njih jer to stvarno nema smisla – dok njih spremiš moraš se ionako ponovno umiti! Zatim pjevaš i izmišljaš zanimljivu pjesmicu o oblačenju (bar je tako u mom slučaju) dok hodaš prema njihovom ormaru.

ljupkagojicmikic za journal (8)

Jer ako je veselo odmah skaču i spremne su za oblačenje. Ako samo kažem: “Ajmo se cure obući”, odmah kreće izmišljanje – idem piškiti, baš sam gladna ili se jednostavno samo sakriju tek toliko da njima bude zabavno. To što se meni žuri nema veze… Brzo smišljamo što ćemo obući, a njihove ideje su jako kreativne! Ono što mi otežava život u Japanu je činjenica da svi klinci imaju gole noge makar je vani hladno. Tako da primjerice Jana dođe na ideju da hoće nositi haljinu i kratke čarapice.

ljupkajournal (1)

Dok nas dvije jedna drugoj objašnjavamo kako i zašto (a tvrdoglava je na mamu), Mila je napravila svoju kombinaciju koja nasmije i mene i Janu – najčešće je to majica koju odjene kao suknju – dakle noge je nekako uvukla u jedan rukav, a ostatak majice leprša iza nje, a na glavu je navukla tajice da ima dugu kosu baš kao seka.

ljupka gojić mikić

Cure vole haljinice, suknje, balerinke. Vole one i traperice, ali moraju biti jaaako udobne. Uspijem ih nagovoriti na traperice i majicu da budemo što brže – umijem se, pokrijem podočnjake, stavim rumenilo i sva ponosna krenem van sa svojim sređenim curicama.

ljupka gojić mikić

No, naravno da mi je promaknulo nešto. Ovaj put to je mažnjavanje čokolade iz ormara sa slatkišima. Dok smo oblačile tenisice i jurile van učinilo mi se da vidim stolicu kod zatvorenog ormara u kuhinji, ali žurilo mi se i nisam imala vremena za ispitivanje. Dok hodamo primijetim da su tihe i mirne, pogledam prema dolje i vidim dva zamusana lica s čokoladom.

ljupkagojicmikic za journal (2)

Preostaje mi samo pitati je li fina i koja je spremna podijeliti s mamom… Obje viču: “Ja!” i vade ruke iz džepova – razmrljana čokolada po džepovima. Divno… Vraćamo se u stan s njihovim upitom “A zakaj, mama?” Što reći osim: “Zato kaj još nisu izmislili dječju robu otpornu na čokoladu!”

ljupkagojicmikic za journal (7)

Komentari