Dnevnik jedne Lumije: Fotograf Mario Poje ispred objektiva

Ovog puta je gost u Dnevniku jedne Lumije bila još jedna Lumia tj. njezin vlasnik, fotograf Mario Poje. U dnevniku ovog puta možete pronaći najvažnije elemente koji svaku fotografiju čine zanimljivom. Zaljubljenici u fotografiju non-stop vide oko sebe zanimljive kadrove, kompozicije, ljude, trenutke, odlično svjetlo i sve to moraju ‘uloviti’ odmah inače trenutak jednostavno prođe. Stoga su im mobiteli ponekad kao desna ruka jer s njima je sve brže i odmah mogu zabilježiti trenutak kojim su se oduševili.

mariopoje2

Mario je stao ispred kamere i to Lumijine kamere te zajedno s Rajnom Raguž prošetao centrom grada Zagreba.

01--mariopoje

Ako vas ne zanima fotografija na ovoj kavi najvjerojatnije biste se dosađivali. Oprema, kadrovi, svjetlo, kamere na telefonima bili su glavna tema.

Svjetlo

02-mariopoje

Alfa i omega svake fotografije. Sama riječ fotografija znači ‘crtanje pomoću svjetla’ grčki. phos (‘svjetlo’) + graphis (‘crtanje’). Dan nije bio sunčan, ali sunce iza oblaka idealno je za fotografiranje.

Kontrast

mariopoje3

 Igranje kontrastima i bojama odlična su podloga za zanimljive fotke. I u crno-bijeloj verziji znaju izgledati odlično.

Detalji

04-mariopoje

 Po njima pamtite ljude, mjesta, stvari. O da, detalji su itekako bitni, oni jedno razlikuju od drugog. Izdvojen i dobro kadriran detalj uvijek izgleda odlično na fotki.

Autoportret ili moderno rečeno ‘selfie’

05-mariopoje

 Fotografi često rade ‘selfie’, ali s aparatom uperenim prema ogledalu. No, kada imate Lumiju taj problem je lako rješiv i ovako – jedan zaista originalan ‘selfie’.

Kadar

06-mariopoje
Fotografija bi bila vrlo obična da nije ovih listova koji izgledaju kao okvir fotografije.

Subjekt

07-mariopoje

Osoba koju fotografirate uvijek je zvijezda, bez obzira je li riječ o Regici iz Velike Gorice ili Jeleni Rozgi – u tome smo se Mario i ja složili. Naravno, Poje voli fotografirati žene pa smo pronašli i za to jedan simboličan kadar.

08-mariopoje

I za kraj ljubav – ljubav prema poslu koji radite najvažnija je odskočna daska za sve pa tako i za ovaj posao. Jer #ljubavseljubavljuvraća zar ne?

I ne zaboravite – svjetlo, kontrasti, detalji, kadar i vaš subjekt najvažniji su akteri svake fotografije. Još ako imate Lumiju u rukama…

Komentari