Dječji stolac koji potiče učenje

Hrvatska mlada dizajnerica Dorja Benussi dizajnirala je ‘stolac za smirenje’, originalnog, stručnog naziva ‘Soothing chair; Sensorimotor Edu Equipment, Pt 1′. Smirujući stolac komad je namještaja koji je dizajnerica kreirala kao dio njezinog senzomotorno edukativnog projekta opremanja školskih, vrtićkih, javnih ili privatnih prostora za djecu.

stolac post 8

stolac post 1

Interakcija djeteta s prostorom koji ga okružuje tijekom učenja (npr. razred) uvelike utječe na djetetov rast i razvoj, na koncentraciju, pamćenje i razvoj sposobnosti učenja. Stolac, osim modernog i neobičnog izgleda, ima jednu jako važnu funkciju – poticanje razvoja senzorne inteligencije kroz udobnu, stimulativnu i prilagodljivu okolinu. Suptilno umirivanje dubokim pritiskom tkanine sjedišta, umirujuće ljuljanje pomičnog sjedišta i mogućnost izolacije mogu uvelike unaprijediti praćenje nastave osjetljivog djeteta s problemima niskog neurološkog praga.

stolac post 2

stolac post 3

Iako je ovaj stolac dizajniran za povećane potrebe, pozitivno utječe na raspoloženje svakog djeteta te može uspješno zadovoljiti potrebu za pokretom tokom dugotrajnog sjedenja. Koliko je pokret važan u procesu učenja pokazuje veza između vestibularnog sustava i neokorteksa koja je ključna za učenje jer neuroni stvaraju nove dendrite dok primamo osjetilne podražaje i dok se krećemo. Neuronske grupe tad oblikuju obrasce komunikacije povezivanja živčanih stanica i stvaraju neuronsku komunikacijsku mrežu, što je drugim riječima – učenje i razmišljanje.

stolac post 4

stolac post 5

Inkluzivni pristup u dizajnu senzomotornog namještaja prisutan je prvenstveno zbog djece s poteškoćama, no okolina bi trebala poticati razvoj osjetilne inteligencije sve djece zbog čega ne bi smjela biti skupa i ekskluzivna, već dostupna svima. Idealno, senzomotorni namještaj trebao bi biti dostupan svima – kao pomoć ili kao predmet koji pomaže učiti kroz pokret i igru. Više o ovom odličnom projektu možete vidjeti na behance.net profilu dizajnerice.

stolac post 6

stolac post 7

Foto: Behance

Komentari