Dječje predstave na programu u Zagrebu

Odlazak u kazalište uvijek je poseban događaj i nema sumnje da bi se od malih nogu djeci trebalo usađivati u svijest koliko je kultura važan segment života. Naravno da jednom trogodišnjaku to neće biti važno, on će gledati šarene lutke koje se miču na sceni, ali učestalo ponavljanje tog malog rituala zasigurno će mu ostati u pamćenju kao nešto vrijedno, a i roditeljima će pružiti mogućnost za kvalitetno provođenje vremena sa svojim djetetom.

Predstava Pepeljuga

Hrvatska dječja kazališta itekako su uronjena u psihološke i pedagoške odrednice jedne dječje predstave i kulture dječjih kazališta općenito. Svaka predstava dobro je osmišljena što se tiče svoje ciljane publike, a svaka ima i točnu oznaku dobi djeteta kojem će odgovarati. Ali uzmite u obzir i da je ta podjela informativna te da bi vašem klincu bez obzira na uzrast mogle svidjeti i neke predstave za malo mlađe, a da bi bez problema moglo razumjeti i one za starije. No to vi, kao roditelj, ipak znate najbolje procijeniti.

U nastavku smo odabrali najaktualnije predstave trenutačno u ponudi u zagrebačkim kazalištima. Mnoge su nastale bazirane na poznatim dječjim književnim djelima koje progovaraju o temama važnima za odrastanje i razumijevanje svijeta, a neke su i originalna autorska djela. Izbora je mnogo, ali ni to nije sve. Pronađite predstavu prema svojim interesima i krenite u kazalište!

Predstava Dječaci Pavlove ulice

predstave_djecacipavloveulice

Kazalište KNAP predstavlja scensku adaptaciju klasika koji je nepovratno obilježio dječju književnost, kultni roman Ferenca Molnara – “Dječaci Pavlove ulice”. Nezaboravna priča u svačijem odrastanju oživljava na sceni u suvremenom i aktualnom čitanju redateljice Aide Bukvić (redateljice hitova “Što je muškarac bez brkova”, “Klupko”, “Što ćemo sad?”, “Anđeli i vragovi” i “Djeca s CNN-a”).

Roman koji je neizostavni sadržaj lektire osnovnih škola, književni tekst koji je uspio rastužiti i učiniti ponosnim i najtvrđe srce te rasplakati, zamisliti i oblikovati snažnije karaktere prikazuje se u snažnim izvedbama petorice mladih glumaca – Svena Madžarevića, Petra Cvirna, Tomislava Krstanovića, Zorana Pribičevića i Silvija Vovka. Pogodan je za sve osnovnoškolce, a ni starijima neće škoditi da se prisjete ove odlične priče.

Režija: Aida Bukvić

Cijena ulaznice: 30 kuna

Kazalište KNAP
Kulturni centar Peščenica
Ivanićgradska 41 a
01/ 2303 122

Predstava Emil i detektivi

Predstava Emil i detektivi

Predstava “Emil i detektivi” Ericha Kästnera popularna je lektira koju sva djeca s užitkom čitaju jer spaja elemente krimića s temeljnim moralnim vrijednostima. Prati avanturu dječaka Emila koji na putu vlakom baki u Berlin bude opljačkan te načine na koje se pokušava natrag domoći svog novca. Premijerno je prikazana 8. veljače u Zagrebačkom kazalištu mladih, pogodna je za mlađe i starije osnovnoškolce, ali ni roditeljima neće štetiti malo kriminalističke zabave.

U ZKM-u su predstavu zamislili kao multimedijski spoj staroga i novoga, u kojem se videosnimke sukobljavaju s parnim lokomotivama, a odlučili su zadržati najbolje iz obaju svjetova, iz obaju perioda. Scenografijom dominiraju LED svjetiljke, neonske reklame i dinamična izmjena svjetla i tame, ostvarujući okvir unutar kojeg mašta gledatelja može izgraditi njihov vlastiti svijet. Time su stvorili gledljivu, komunikativnu predstavu koja će visokim estetskim standardima opravdati vrijeme i trud kako gledatelja tako i velike glumačko-scenske ekipe uključene u projekt.

Režija: Milan Trenc

Cijena ulaznice: 45 kuna (izvedba u 11 sati), 40 kuna (izvedba u 18 sati)

Zagrebačko kazalište mladih
Teslina 7
01/ 4872 554

Predstava Pepeljuga

Predstava Pepeljuga

Bila jednom lijepa djevojka kojoj su se događale ružne stvari. Ostala je sama na svijetu, ali ne posve sama – živjela je s maćehom i njezinim kćerima koje je nisu voljele. I ne samo to. Tjerale su je da radi od zore do mraka i da im ugađa, a one su spavale do podne i smišljale kako će joj napakostiti. Plakala je i pregačom brisala suze s lica umrljanoga pepelom. A onda se sve promijenilo… Kako?

Nećemo otkriti sve detalje, to ćete saznati u Trešnjinoj predstavi! Pa čak i još neke aspekte priče za koje niste niti sanjali da ćete doznati. Klasična priča prepuna mašte dorađena je kroz moderan obrat, ali još jednom dokazuje da će dobri uvijek dobro proći. Pogodna je za mlađe osnovnoškolce kojima će rasplamsati maštu.

Režija: Jakov Sedlar

Cijena ulaznice: 40 kuna

Gradsko kazalište Trešnja
Mošćenićka 1
01/ 3638 556

Predstava Bijeli jelen

Predstava Bijeli jelen

“Bijeli jelen” jedan je od klasika hrvatske književnosti za djecu. Priča je to koja problematizira odnos između prirode i društva, bajke i svakodnevnice, čarolije i stvarnosti, ali te teme predstavlja djeci na njima razumljiv, a opet poetičan i gotovo filozofski način. Slojevita priča o boravku djevojčice Anke u šumi Bijeloga Jelena i njezinome povratku među ljude bit će zanimljiva i odraslima, koji će u njoj prepoznati elemente priče o “divljem čovjeku” kao što su, primjerice, Mowgli Kiplingove “Knjige o džungli”.

Djeca će uživati u živopisnim životinjskim likovima, ali jamačno i prihvatiti pouku o potrebi suživota ljudi i prirode koji nije temeljen na jednostranom iskorištavanju, nego razumijevanju. Predstava je namijenjena djeci od treće godine naviše.

Režija: Zoran Mužić

Cijena ulaznice: 25 kuna (30 kuna vikendom)

Zagrebačko kazalište lutaka
Ulica baruna Trenka 3
01/ 4878 445

Predstava Kako živi Antuntun

Predstava Kako živi Antuntun

Svi znamo priču o Antuntunu i njegovom životu kojeg živi posve na svoj način, a kazalište Žar ptica nudi nam njeno scensko uprizorenje pogodno za predškolski uzrast. Grigor Vitez kroz niz snažnih slika u ovoj pjesmi opisuje neobične dogodovštine iz života ovog simpatičnog, zaigranog čudaka. Antuntun nam vješto pokazuje kako je moguće živjeti drugačije i biti sretan. Svatko od nas u sebi zapravo nosi djelić Antuntuna, neki neobičan i poseban svijet. Upravo taj svoj svijet, važno je i živjeti. Svijet koji Antuntun stvara, makar možda samo u svojoj mašti je pun izazova, vesele igre i u njemu nikada nije dosadno.

Antuntun nas uči poštivanju različitosti. Uči nas i kako je važno slijediti svoj put ma koliko to ponekad teško bilo, jer samo originalnost i mašta guraju čovjeka naprijed i vode do malih i velikih otkrića, ali i novih saznanja. Ako nikada ne pokušamo naučiti ribe pjevati – kako ćemo znati da je to nemoguće?

Režija: Helena Petković

Cijena ulaznice: 30 kuna

Kazalište Žar ptica
Bijenička 3
01/ 2363 550

Predstava Mala vještica

Predstava Mala vještica

Mala vještica imala je samo sto dvadeset sedam godina i živjela je u dubokoj šumi s gavranom Abrakasom, prijateljem i savjetnikom. Svake godine u Valpurginoj noći velike vještice plešu svoj ples na koji malene vještice ne smiju dolaziti. Potaknuta znatiželjom, mala je vještica ipak otišla i – bila je kažnjena. Da bi mogla sudjelovati na plesu sljedeće godine, morala je činiti dobra djela te naučiti mnoge čarolije. I tako je započeo uzbudljiv kovitlac događaja: pomagala je dobrima, kažnjavala zločeste, napravila mnoga dobra djela, ali to se i nije baš sviđalo Vijeću vještica…

Ova maštovita i vesela priča namijenjena je mladim gledateljima od 4 godine naviše, a govori o odrastanju, učenju, odgoju, obrazovanju, ali i o opredjeljenju za dobro. U svijetu odraslih, u koji Mala vještica tako silno želi što prije ući, vrijede neka druga pravila od onih koja vrijede u svijetu “malenih”. Mala će vještica našom predstavom poručiti mladoj publici da ne smije izgubiti ideale i svoje snove, da se treba zalagati za dobro, protiviti se zlu i da se jedino činjenjem dobra može odrasti u vrijednu i dostojanstvenu osobu.

Režija: Nina Horvat/Ivica Šimić

Cijena ulaznice: 35 kuna

Kazalište Mala Scena
Medveščak 2
01 468 3352

Komentari