Dizajnholik donosi kultni dizajnerski namještaj

post Gubi-Beetle-Chair-in-Remix-Fabric

Danski brend GUBI u svijetu je poznat jer je ponovno oživio neke od legendarnih klasika dizajna u prepoznatljivoj eklektičnoj i internacionalnoj kolekciji proizvoda koji brišu granice prošlosti i budućnosti, a djela su arhitekata i dizajnera diljem svijeta.

Grasshopper

Grasshopper

U potrazi za ikonama dizajna tako su ponovno oživili klasike poput Bestlite lampe Roberta Dudleya Besta, koja je krasila stol Winstona Churchilla. Bestlite se nalazi u stalnoj zbirci muzeja Viktorije i Alberta, Design Museum-u u Londonu te mnogim drugim muzejima širom svijeta. Zbog svih arhitekata, dizajnera i poklonika dizajna koji su se kroz osamdesetgodišnju povijest zaljubili u ovu lampu, možemo reći da ona danas uživa status globalne kultne ikone.

post 01GUBI_Cobra_desk_lamp_WB_x1278

Cobra

Još jedna ikonička lampa je Kobra koju je 1950. dizajnirala Greta Grossman. Te iste godine dobila je nagradu za dizajn i postala je dijelom zbirke njujorške MoMA- e. Ime je dobila zahvaljujući svom specifičnom obliku koji podsjeća na vrat kobre.

post gubi_cobra_table_light_situ_44.1441752625

Greta je bila vrlo utjecajna dizajnerica modernizma, a poseban utjecaj imala je na estetiku kalifornijskog ‘mid-mod’ (mid century modern) stila. Danas je njen dizajn od iznimne kolekcionarske vrijednosti, a originalni predmeti postižu ogromne sume na aukcijama širom svijeta.

1950. Jacques Adnet je ostvario suradnju s francuskom modnom kućom Hermes za koju je razvio kolekciju namještaja i kućnog asesoara od kože. U toj kolekciji nastalo je i ogledalo Adnet.

post none_1200x1200-ID535642-fced5daa702bdf5e42182869ad7f7a3f

Osim izvanredne kože i detalja od mesinga, ogledalo je jedinstveno i po tome što je kožnati remen u direktnoj proporciji s veličinom ogledala. Zahvaljujući tvrtci GUBI i danas možemo ovim jedinstvenim ogledalom uljepšati svoj životni prostor.

Jedni od dizajnera današnjice koji surađuju s tvrtkom GUBI jesu nagrađivani GamFratesi, dvojac koji stoji iza izvrsnih stolaca Beetle i Masculo. Svi proizvodi tvrtke GUBI striktno slijede postulate najboljeg skandinavskog dizajna (jednostavnost, funkcionalnost, vrhunska izrada), no ono što je tvrtku učinilo prepoznatljivom u svjetskim razmjerima je emocija, priča i koncept koji stoji iza svakog proizvoda.

post Beetles.hs_1024x1024

Beetles

S početkom 2016. godine Dućan Dizajnholik donosi i ove proizvode poznatog Danskog brenda u svojoj ponudi, a možete ih pronaći na adresi Ilica 11 (u dvorištu) i u web-shop-u dizajnholik.hr, dok sve novosti koje nam donosi brend GUBI možete pratiti na gubi.dk.

Turbo

Turbo

T.R.

Komentari