Kreativna subota: Ispijanje čaja kao umjetnički doživljaj

Povijest čaja počinje prije više od četiri tisuće godina. Prema jednoj legendi, kineski car Shen-Nong otkrio je tajnu pripreme ovog napitka prilikom jednog od svojih mnogobrojnih izleta u lov godine 2737. pr. Kr. kada je htio prokuhati nešto riječne vode u posudu na vatri. Vjetar  mu je donio jedan list sa stabljike čaja koja je u blizini rasla. Voda u posudi je brzo promijenila boju i car je osjetio nepoznat miris. Radoznalo je popio nekoliko gutljaja tekućine te ga je aroma oduševila.

anna naslovna

Ipak, vjerojatno prvi svakodnevni uživatelji pijenja čaja su bili budistički monasi koji su ga koristili kao napitak meditacije koji pospješuje tjelesni mir i budi duševnu energiju. Zbog toga je svojevremeno čaj bio uzgajan uglavnom u vrtovima budističkih samostana. Prvi opis spremanja čaja i biljke od koje se ovaj napitak pravi napisao je 780. godine kineski pjesnik Lu Yii. Pijenje čaja je postajalo sve popularnije tako da je već negdje prije 1000 godina čaj postao dio svakodnevnog rituala u cijeloj Kini.

anna post 1

Od 13. i 14. stoljeća morskim je putem čaj stizao do Amsterdama te u Englesku i Francusku. Kopneni put, tzv. ‘put svile’ čaj je stizao u Europu preko Indije i Rusije. Na početku 17. stoljeća Englezi su postali obožavatelji pijenja čaja te je njihov običaj postao sinonim popodnevnog odmora tzv. ‘tea time’. Naravno, da sve što postaje običaj ili ritual dobije i svoje vizualno bilježenje – događaji se prikazuju slikama ili se predmeti korišteni ukrašavaju. Sve što je čovjeku bitno vremenom dobije ukras.

anna post 3

Tako je nama za oko zapeo rad Anna Westerlund, keramičarke, koja stvara prekrasne uporabne predmete, između ostalih i setove za čaj. Svaki njezin set je unikatni, originalni komad rada primjenjene umjetnosti. Ona svojim magičnim dekoracijama i oblikom čajnika na sebi svojstven suvremeni način odaje počast tradiciji pijenja čaja, od davne, kineske tradicije, preko japanske pa sve do engleskog rituala popodnevnog odmora.

anna post 2

Njezini čajnici i ostali dijelovi setova uspješan su spoj oblika istočnih posuda, decentnosti japanskog ukrašavanja te suzdržanih engleskih oblika. Ako vam se sviđa pomisao uvođenja takvog rituala u svoj dnevni ritam (ili barem tjedni) svakako razmislite i o vizualnom doživljaju te potražite njezine radove i uporabne predmete na web stranici annawesterlund.com ili Faceebok profilu.

Foto: Facebook

Komentari