Dizajnerski klasik – stolac Butterfly

@entrancemakleri

@entrancemakleri

Stolac Butterfly u današnjem se obliku prvi puta pojavio na dizajnerskoj sceni 1938. godine u Buenos Airesu, Argentini i ubrzo postao hit. Zahvaljujući dizajnerima Antoniu Bonetu, Juanu Kurchanu i Jorgeu Ferrariju Hardoyu svijet je dobio miljenika koji je kroz 50-e godine prošlog stoljeća našao svoje mjesto u gotovo svakom američkom domaćinstvu. Nekad poznat i kao BKF stolac, prema inicijalima svojih dizajnera, oduševio je kupce zbog lagane i sklopive strukture te činjenice da jednako dobro izgleda u interijeru, dnevnoj ili spavaćoj sobi, kao i na terasi ili u vrtu.

butterflychair-stadshem

@stadshem

Bonet, Kurchan i Ferrari Hardoy upoznali su se kao asistenti u ateljeu velikog arhitekta Le Corbusiera te oformili grupu Austral unutar koje su djelovali, a iako prvenstveno zaslužni za ideje urbanog razvoja arhitekture Buenos Airesa, stolac Butterfly njihovo je svjetski najprepoznatljivije postignuće. Nastao inspiriran sklopivim putnim stolcem podrijetlom iz Europe, Butterfly je naposljetku dobio ime prema krilima leptira koja se ogledaju u njegovim simetričnim stranicama. Dizajn su kasnije otkupili brojni poznati brendovi i krenuli u masovnu proizvodnju tako da se i danas može kupiti model prema originalnim nacrtima, kao i mnoštvo kopija.

@pbteen

pbteen.com

Ovaj lagani stolac vrlo je ekonomičan, sastavljen od samo dva elementa, čelika i kože, a ujedno je i vrlo čvrst te udoban. Na krajevima čeličnih šipki u kontinuiranoj petlji rastegnuta je koža, originalno u boji konjaka, no s vremenom se od ovog modela razvilo još mnogo različitih varijanti što mu s pravom daje status dizajnerske ikone.

@pbteen

pbteen.com

butterflychair-pbteen3

pbteen.com

Butterfly stolac vrlo je upečatljiv komad sam po sebi, čak i u svojoj najosnovnijoj varijanti, a s obzirom na odabir drugih materijala i boja može se prilagođavati svakom interijeru. U kutku za čitanje, umjesto fotelje ispred televizora, na balkonu, vrtu ili terasi, sam ili u više primjeraka… Lako postaje integralni, ponekad i ključni dio sobe. Prebacivanje deke ili ukrasnog jastuka preko njega, pogotovo u potpuno kontrastnom materijalu, odmah će privući pozornost, ali i vas da se s guštom zavalite u njega i malo odmorite. Cijene su uistinu raznovrsne, ovisno o materijalu i kvaliteti kože, od originala koji se procjenjuje na oko 600 dolara pa do kopija koje su dostupne već za 100 dolara ili manje.

@thecitizenry

@thecitizenry

Alvhemmakleri

alvhemmakleri.se

butterflychair-kanuka2

@kanuka

butterflychair-kanuka

@kanuka

butterflychair-pbteen2

pbteen.com

Komentari