Svi prostori mlade dizajnerice Marite Bonačić

Osamdesete, HDLU, izložba

Osamdesete, HDLU, izložba

Marita Bonačić, dizajnerica specijalizirana za uređenje i brending prostora te produkt dizajn, već je 2011. godine osvojila prestižne domaće nagrade Noćnjak 2011. i Cropak 2011. i nije trebalo dugo čekati da na svjetskoj razini osvoji prestižnu nagradu ‘Red Dot’ u kategoriji ‘Communication design for high quality (sales packaging)’ za projekt vizualnog identiteta i dizajna ambalaže ekstra djevičanskog maslonovog ulja Sv. Ivan.

Od tada je prošlo nekoliko godina, a dizajnerica niže jedan uspjeh za drugim – ‘Silver A’ Design Award’ u kategoriji ‘Interior Space and Exhibition Design’ ove godine, dok je nekoliko posljednjih njezinih projekata osvojilo ne samo korisnike i konzumente proizvoda, prostora i usluga, već medije i struku.

Osamdesete, HDLU, izložba

Osamdesete, HDLU, izložba

Osamdesete, HDLU, izložba

Osamdesete, HDLU, izložba

Osamdesete, HDLU, izložba

Osamdesete, HDLU, izložba

Krenimo redom…u ožujku prošle godine zamijetili smo zanimljiv dizajn velike izložbe u HDLU-u ‘Osamdesete – slatka dekadencija postmoderne’ gdje su bili izloženi i prikazani razni predmeti perioda nakon smrti Josipa Broza Tita pa sve do ranih devedesetih kada se Jugoslavija počela raspadati. Izložba je prikazala kulturu tog vremena iz aspekta fotografije, umjetnosti, mode, dizajna, kazališta, stripa, književnosti, filma, glazbe, sporta i politike. Veliki je to zalogaj bio, što za umjetnike i dizajnere, protagoniste izložbe, kustose, no i za dizajnericu postava same izložbe.

Pantarul, Dubrovnik

Pantarul, Dubrovnik

Pantarul, Dubrovnik

Pantarul, Dubrovnik

Nakon dizajna izložbe istražili smo što još radi dizajnerica i ugodno se iznenadili s projektom uređenja Pantarul restorana u Dubrovniku. Radi se o restoranu čija je primarna misao vodilja bila da svakome gostu omogući boravak kao da su kod svoje kuće… Udoban boravak prilikom uživanja u jelu napravljenom od namirnica i sastojaka lokalnih proizvođača. Prostor je moderan, no izuzetno topao prema gostima. Marita je uređenje interijera restorana posve podredila mišlju i osjećaju udobnosti, dobrodošlice i laganom, domaćem uživanju u pomno spremljenim jelima.

Pantarul, Dubrovnik

Pantarul, Dubrovnik

Sljedeći projekt koji nam je zapeo za oko jest Polyglotte institut, škola stranih jezika, gdje je dizajnerica objedinila umjetničku direkciju, brending i uređenje interijera. Polyglotte institut moderna je škola koja je ujedno i prostor za zabavu i slobodne aktivnosti. Prostor je opušten, zabavan i potiče komunikaciju i socijalizaciju među posjetiteljima, polaznicima i stručnog osoblja.

Polyglotte institut

Polyglotte institut

Polyglotte institut

Polyglotte institut

Sve prostorije, razredi, kodirani su stranim jezicima te korespondiraju glavnim gradovima o čemu se iza tih vrata zapravo radi. Ilustracije asociraju na kulturološke scene određene zemlje i njezinog jezika. Sve što vidimo kada uđemo u prostor škole jest u funkciji učenja i razumijevanja, no kreirano na suptilan i izuzetno nenametljiv i zabavan način.

826a0331898829.566feec70e20e

Polyglotte institut

Nakon škole, Marita Bonačić upustila se u slatku avanturu brendinga, industrijskog dizajna i unutrašnjeg uređenje popularne slastičarnice u Zagrebu, Meet Mia. Inspiracija za uređenje bila je izmišljena djevojčica s početka prošlog stoljeća. Stilizacija tog vremena ostavila je pečat na sadašnjoj kreaciji slastičarnice. Projekt je uključivao dizajn imena, loga, vizuala, pakiranja, interijera, stylinga i snimanja… Sve u funkciji, ili bolje rečeno, službi pričanja priče o Miji i njezinim kolačima.

Meet Mia

Meet Mia

Njezin posljednji projekt, koji smo zadnji i posjetili, stvarno je dokaz da Marita, iako ima osobni vizualni pečat, stil ako želite, u uređivanju prostora i stvaranju vizualnog utiska, što god da radi, sa svakim projektom se razvija i iz njega izvuče maksimalno i to na najkreativniji, njemu specifičan, način.

Fen Bar

Fen Bar

Fen Bar zadnji je koji nas je oduševio! 

Brend je nastao inspiriran suvremenim superjunakinjama svakodnevnice – kraljicama urbanih džungli strastvenih oko karijere, putovanja, mode i ljepote. 
I najuspješnije među nama složit će se da su neki od najgorih dana dobili točku na ‘i’ s ‘bad hair day’ trenutkom i da je nekad sve što je potrebno danu da bude dobar – dobra kava i dobra frizura. Fen Bar nudi oboje. Fen Bar koncepcijski objedinjuje tri definirana pojma brze usluge različite namjene.

Fen Bar

Fen Bar

Bar kao mjesto za konzumaciju omiljenog pića uz druženje, opuštanje i upoznavanje ljudi; stanicu kao dio mreže javnog prijevoza na kojem ljudi počinju i/ili završavaju putovanje od točke a do točke b, i modernu; autopraonicu – najboljeg pokazatelja brzog sistema ‘wash and go’ gdje je sve organizirano na pokretnoj traci pa proces detaljnog pranja, sušenja i poliranja traje svega nekoliko minuta.

Fen Bar

Fen Bar

Prostor, no i koncept, podijeljeni su u tri cjeline koje slijede naslovnu sintagmu ‘wash.dry.polish.’ Fen Bar je mjesto za uljepšavanje gdje je pratnja dobrodošla – prijateljice, prijatelji, ljubimci, dečki i djevojke mogu uživati u finoj kavi ili se osvježiti flaširanom FenBar vodom dok vi i vaša kosa uživate u pranju, sušenju i glancanju.

Fen Bar

Fen Bar

Sve njezine radove i kolaboracije možete vidjeti na behance.net platformi.

Foto: Behance

Komentari