Vječna elegancija retro interijera 50-ih i 60-ih godina

preuzmi

@froystore

Iako su određeni stilovi u uređenju interijera konstantno prisutni, od minimalističkog, vječnog i praktičnog skandinavskog, boho stil kao ponavljajući povratnik te uvijek aktualni eklektični, neki smjerovi možda se s vremenske udaljenosti rjeđe vraćaju, no svaki put svojom elegancijom i oštrinom pokazuju zašto tako dobro funkcioniraju. Najelegantniji i možda ‘najdizajnerski’ stil je onaj sredine dvadesetog stoljeća – kombinacija 50-ih i 60-ih godina dvadesetog stoljeća.

Veliki povratak desio se 2007. godine kada se počela emitirati američka dramska serije ‘Mad Men’ i s ponekad slabijim utjecajem i izrazom, zadržao se do danas. No, predviđamo mu opet veći povratak  utjecaj kao logičnu reakciju na sada dominantno ‘boho’ uređenje interijera.

5FirescreenKentLakehouse

@amylaudesign

Kraj 1950-ih i početak 1960-ih bio je period kada se počelo eksperimentirati u dizajnu, produkt dizajnu, grafičkom  i svim ostalim vidovima vizualnog izražavanja. Kako je došlo vrijeme eksperimentiranja, moda, iako slobodnija, postajala je ‘ravnopravnija’ umjetnosti te je funkcionirala kao slikarsko platno. Samo nebo je postalo granica za taj osobni pečat dizajnera.

oct14-buffet-retro-plants-magazines-artwork-20150116125922-q75,dx1920y-u1r1g0

@habitissimo

mid century 3

@midcentury_furniture_belgrade

No, materijal koji je zavadao tim periodom definirao je kako će praktični do kućanstva funkcionirati – da, radi se o plastici. Praktična, lagana, jeftina, plastika je dominirala kuhinjama tog razdoblja. Sljedeći je metal, mesing i sve njihove varijacije na temu. Temeljito ispoliran, zaobljenih ili pak oštrih linija, naglašavao ju tu elegantnu ‘sharp’ crtu dizajna. S druge strane uzorci i boje su ‘podivljali’. Zelena, narančasta, cigla crvena, pastelne, duboke nijanse… sve su to tonovi koji su sada napokon došli do izražaja te njihovim kombiniranje je nastao jedan elegantan, lagano minimalističkih crta, no iznimno dinamičan i zanimljiv dizajn.

mid century 1

@midcentury_furniture_belgrade

@midcentury_furniture_belgrade

@midcentury_furniture_belgrade

Proučavajući interijer tog razdoblje, ne možemo se ne zapitati ‘što tada nije bilo dizajnirano?’. Jednaka pozornost i pažnja u oblikovanju pridavala se namještaju, zidnim ukrasima, no i kućanskim aparatima kao što su hladnjak, toster, mikser i slično. Svaki komad koji ste primili u ruku ili sjeli na njega imao je dizajnerski pečat.

@midcentury_furniture_belgrade

@midcentury_furniture_belgrade

Ako ste ljubitelj takvog stila, donosimo nekoliko interijara kojima se možete inspirirati za uređenje svog prostora, no svakako probajte, kako biste bili što autentičniji, nabaviti baš taj ‘stari’, no obnovljeni namještaj i ostale dizajnerske komade od nekih od lokalnih (ili regionalnih) restauratora za taj originalni pečat svoga prostora.

@midcentury_furniture_belgrade

@midcentury_furniture_belgrade

Foto: Instagram

 

Komentari