Divna dubrovačka vjenčanja

Vjenčanje u Dubrovniku

Organizirati vjenčanja u uvijek čarobnom Dubrovniku, zaista zvuči kao posao iz snova. No, ne samo da zvuči nego to uistinu i jest. Kao jedan od najromantičnijih gradova na svijetu, Dubrovnik je već odavno na samom vrhu svjetskih top ljestvica i kada je riječ o organizaciji romantičnih i glamuroznih vjenčanja.

Vjenčanje u Dubrovniku

Pa tako u Grad podno Srđa sudbonosno ‘da’ dolaze izreći parovi sa svih strana svijeta, no posljednjih je godina ipak ponajviše mladenaca iz Velike Britanije, Irske, SAD-a, Libanona, Skandinavije, Australije i bogatih arapskih zemalja.

Vjenčanje u Dubrovniku

Jedna od najuspješnijih agencija za organiziranje vjenčanja stranih parova u Dubrovniku je agencija Dubrovnik Event čiji su vlasnici bračni par Ines i Marin Nanić. Ime Ines Nanić već je jako dobro poznato u krugovima za organizaciju glamuroznih vjenčanja i njezini su klijenti doslovno sa svih strana svijeta.

Vjenčanje u Dubrovniku

Ines je rođena i odrasla u Virovitici, a u Dubrovnik se preselila sa 18 godina zbog studija na Američkoj visokoj školi za menadžment i tehnologiju. Nakon diplome radila je neko vrijeme u hotelijerstvu, no s vremenom se ipak odlučila baviti organizacijom vjenčanja. Tijekom školovanja, dvije je godine bila na praksi u SAD-u, u hotelu Hyatt Regency, na poznatom američkom skijalištu Beaver Creek te u hotelu Marriott Marina u Fort Lauderdaleu na Floridi. Po povratku u Dubrovnik radila je u luksuznom hotelu Dubrovnik Palace, najprije kao voditelj restorana, a potom kao voditelj prodaje banketa i posebnih događanja.

Vjenčanje u Dubrovniku

Sa suprugom Marinom agenciju Dubrovnik Event otvorila je 2008. godine i do sada su organizirali više od 300 vjenčanja. Rade samo sa strancima kojima je dobro poznata uloga i zahtjevnost posla organizatora vjenčanja i sa klijentima se nalaze i do pet puta prije vjenčanja. Ines nam je ispričala kako izgleda posao organizatora luksuznih stranih vjenčanja te o svim aktualnim trendovima kada je o stranim vjenčanjima u Dubrovniku riječ.

Vjenčanje u Dubrovniku

“Prosječno trajanje organizacije vjenčanja prije deset godina bilo je šest do dvanaest mjeseci, a sada je minimalno 12 pa do prosječno 24 mjeseca. Obiteljska smo tvrtka i najbitniji nam je osobni pristup radi kojega se najviše i razlikujemo od ostalih agencija. Cilj nam je imati manje vjenčanja koja su veći projekti i traju duže, tako da smo sa svim gostima na ‘ti’ na kraju tjedna, umjesto gomilanja velikih brojki u količini vjenčanja godišnje. Apsolutno vjerujemo u kvalitetu umjesto kvantitete. Imamo i dvije nezamjenjive suradnice Ivu i Mateu bez kojih ova cijela priča ne bi bila izvediva. Back office je nekad bitniji od front officea. Uvijek smo dobri onoliko koliko je dobar naš tim. Naši partneri ključni su u kvaliteti našeg posla, bez njih ne bi bili nigdje”, kaže Ines.

Vjenčanje u Dubrovniku

Pitamo Ines kakvim su trenutno vjenčanjem zaokupljeni: “Vjenčanjem na kojem će biti 1000 uzvanika i koje je najavljeno za proljeće iduće godine. Radi se o Indijcima koji žive u Dubaiju, a imaju nevjerojatne ideje i kapacitete. Jako se veselim tome!”

Vjenčanje u Dubrovniku

Od lokacija su i dalje najtraženije hotelske terase sa divnim pogledima, a i nude backup za slučaj lošeg vremena što je izuzetno bitno. Potom su to lokacije poput palače Sponza, tvrđave Lovrijenac, otoka Lokruma… Organiziranje vjenčanja na nekom od otoka u dubrovačkom akvatoriju sve su traženija u zadnje vrijeme.

Kao najzanimljivije i najneobičnije vjenčanje koje su organizirali ovoga ljeta Ines izdvaja jedno arapsko vjenčanje za 200 uzvanika za koje su zakupili cijeli otok Lokrum i prvi put u povijesti tog divnog parka prirode održali svadbenu večeru i party do kasno u noć.

Vjenčanje u Dubrovniku

“Prednosti u organiziranju jesenskih vjenčanja u Dubrovniku su manje vrućine, manje gužve, niže cijene smještaja, a i dalje toplo vrijeme, toplo more i puna turistička infrastruktura. Najnovija lokacija za noćne evente svakako je Lokrum, koji smo dosada koristili puno za dnevne opcije ceremonija, BBQ-a ili koktela. Nadamo se da će se Srđ srediti u nekoj skoroj budućnosti i da ćemo imati nove lokacije na kojima možemo raditi velike i lijepe projekte”.

Vjenčanje u Dubrovniku

Najneobičniji, ali vrlo ozbiljan zahtjev dobili su nedavno od jednog top VIP klijenta koji je inzistirao da se njegovo vjenčanje za 800 uzvanika održi na samom Stradunu. “Nikako mu nije bilo jasno kako neke stvari doista ni novac ne može kupiti. Najzahtjevnije za izvesti je svakako bio Lokrum. Logistika je bila noćna mora i trajala je tjednima, a još gore je bilo nakon eventa sve vraćati. Imali smo punih tjedan dana na raspolaganju, brodove i studente koji su samo donosili i odnosili tisuće kvadrata tepiha kojima smo popločali Lokrum kako bi gostima bilo lakše hodati po kamenčićima, rasvjetu, stotine i stotine vaza i tonu cvijeća, dekoracija, svjećica, lanterni, stolova, stolica…”

Vjenčanje u Dubrovniku

Koncept i aktualni trendovi trenutno su priroda, rustikalni izgled, prirodni materijali, lokalno cvijeće i zelenilo. “Strani parovi žele da sve bude prirodno, koristi se puno zelenila, najobičnije teglice i boce kao svijećnjaci, juta, masline, božićne svjećice, žarulje, svjećice, svjećice i opet svjećice. Topli, ugodan osjećaj umjesto standardnog glamura. Svadbeni buketi nisu više kugle nego izgledaju kao da su upravo ubrani na livadi. Poljsko cvijeće je apsolutni hit! Kamilica, maslačak, masline, jasmin, bršljan i slično, redovito se nalaze na listi najpoželjnijeg cvijeća u buketima zadnje dvije godine. Dugi stolovi umjesto okruglih također. Ja ih obožavam!”

Vjenčanje u Dubrovniku

Tematska vjenčanja baš i ne organiziraju, jer kako kaže Ines, u principu je svako destinacijsko vjenčanje koje se održi izvan matične zemlje mladenaca tematsko vjenčanje. “Jako je nezgodno tražiti od uzvanika da nose kostime i propis i još putuju daleko, tako da se baš svi naši klijenti drže podalje nekih standardnih tema. Sve više se odlučuje na vjenčanja bez standardnih ogromnih vjenčanica i odijela, nego u ugodnim dugim haljinama i luksuznim odijelima od lana.”

Vjenčanje u Dubrovniku

A kako vjenčanja koja organizira agencija Dubrovnik Event doista izgledaju u praksi, pogledajte u fotogaleriji.

Vjenčanje u Dubrovniku

Tekst: Renata Debeljak
Foto: PR Dubrovnik Event, Svadbas Photography, MihociStudio, Fotoadria, Siniša Štambuk

Komentari