Dinja – za slatke i slane užitke

dinja (8)

@lisie_grzeszki

Zahvaljujući niskoj energetskoj vrijednosti i velikom udjelu vode, ovo voće je vrlo popularno. Dinja je dostupna cijele godine, a u nas dozrijeva od lipnja do kolovoza, kada je najviše dostupna na tržnicama. Svježa dinja poslužuje se vrlo jednostavno.

dinja (4)

@nasurowo

Prije rezanja dobro ju je oprati pod mlazom tople vode kako prljavština s kore ne bi ušla u sočan dio ploda. Dinju razrežite napola, izvadite sjemenke, a zatim je po želji narežite na kriške, kvadrate, kockice ili posebnim nožićem na kuglice. Možete joj pojačati aromu s malo soka od limuna ili limete. Po ukusu možete dodati malo cimeta u prahu, narezane svježe metvice ili kajenskog papra. Svježu dinju možete dodati u sve vrste voćnih salata ili je poslužiti uz sladoled.

dinja (5)

@rock_sa_ne

Ako ste mislili da se ovo povrće poslužuje samo kao desert, varate se. Najpoznatije hladno predjelo u nas je dinja kombinirana s pršutom, a izvrsno se slaže sa salatom od piletine ili morskim plodovima.

dinja (7)

@quitoque

Ljeto je izvrsno vrijeme za pripremu hladne juhe od dinje. Uz dodatak soka od naranče ili limuna, cimeta u prahu i metvice pravo je ljetno osvježenje.

Preuzeto s: www.kuhaj.hr

Komentari