Dilemma Posters na američkom tržištu

Dilemma Posters

Ema Juretić

Pisali smo već o Dilemma Posters, hrvatskom brendu specijaliziranom za izradu postera i plakata kojim volimo ukrašavati svoje prostore. U stalnoj želji da sa svojim brendom napreduju što više, nakon gotovo dvije godine na hrvatskom tržištu, sada su zakoračili i na američko. I to ozbiljno.

Prije otprilike dva tjedna svoje su proizvode plasirali na Wayfair, najveći i najpoznatiji američki online store za uređenje doma (također je među najvećima u svijetu). “Dnevno broji više od milijun i petsto tisuća posjetitelja. Na dan. Yes. Nudi oko 5000 proizvođača, a barem što se tiče naše branše, jedini smo iz Europe, dakle i iz Hrvatske, koji se tamo prodaju”, otkriva nam Ema Juretić, koja uz grafičkog dizajnera Ivana Dilberovića stoji iza brenda Dilemma Posters.

Dilemma Posters

Kako se proboj na američko tržište uopće dogodio? U potrazi za distributerima neočekivano se s potvrdnim odgovorom javio Wayfair, odmah zainteresiran za distribuciju dječjih postera. “Pregovaranje je trajalo dva mjeseca. Dug i kompliciran proces, ali jako koristan i poučan. Morali smo ispuniti jako puno uvjeta, a jedan od njih je bio da imamo proizvodnju i shipping u Americi. Bilo je trenutaka kad smo mislili da nećemo uspjeti ispuniti sve uvjete, pogotovo držati se zadanih rokova, no znali smo da tu priliku ne smijemo propustiti”, govori Ema.

S tako velikom mašinerijom nema igre. “Rokovi su bili kratki, Wayfair je ozbiljna i stroga firma, ali s druge strane, zamisli iznenađenja kad od jedne od najvećih firmi za uređenje doma dobiješ ugovor koji potpišeš elektronski (poslan nam je mailom). Ne trebaju ti tri ovjerene kopije kod javnog bilježnika, a što se ugovora tiče, najviše smo vremena proveli razbijajući glavu trebamo li staviti pečat negdje. Mislim da bi nam se dobro nasmijali da jesmo!” (smijeh)

Dilemma Posters

Na Wayfairu, prema odabiru distributera, zasad prodaju samo dječje postere. No nakon dva mjeseca, ako pokažu dobre rezultate, postoji opcija da se prošire na šest sestrinskih firmi. “Dobri rezultati, između ostalog, podrazumijevaju da svi proizvodi moraju biti poslani kupcu najkasnije dan i pol nakon narudžbe. Narudžbe se zaprimaju i procesuiraju ekspresno”, dodaje Ema.

Dilemma dječji posteri nisu samo slatke ilustracije, već imaju jedan super twist. Svaki lik ima svoje ime i dolazi s početnom rečenicom priče, a zadatak je roditelja da priču dovrši i ispriča je svojem djetetu prije spavanja. “Ideja je nastala jer smo i mi uživali u pričanju priča koje su naši roditelji izmišljali, i dan danas ih se sjetimo. Osim toga, nakon istraživanja i razgovora s dječjom psihijatricom Anom Kordić došli smo do saznanja da je čitanje priča prije spavanja jako bitno za razvoj djeteta, prvenstveno jer je to u ovom užurbanom svijetu zapravo jedini dio dana kada roditelj i dijete mogu biti sami, stvarati povezanost, dijeliti mišljenja…”

Dilemma Posters

“Također, pričanje priča ili čitanje prije spavanja stvaraju osjećaj sigurnosti i razvijaju samopouzdanje kod djeteta. Odlazak na spavanje je uvijek stresan kod manje djece jer nemaju pojam ‘stalnosti objekta’, svaki odlazak na spavanje je opraštanje i zbog nerazvijenog apstraktnog mišljenja nemaju dojam hoće li roditelj i dalje biti tu kad se probude. Čitanje priča ih umiruje i smanjuje razinu stresa”, zaključak je tima Dilemme.

Kad djeca porastu sama će izmišljati svoje priče, a lik s postera bit će stalno živ. Također će zbog navike čitanja i djeca sama više čitati, biti kreativni i maštoviti čime je cilj Dilemma Postersa ispunjen. “Naš plakat je samo pomoć da kreiraju i vizualiziraju protagonista priče koju oni stvaraju.” za kraj govori Ema.

Dilemma Posters

Pogledajte kako to izgleda na stranici Wayfair, a ako ste poželjeli poster za svoj dom kontaktirajte ih putem Dilemma Posters Facebook profila ili službene stranice.

Foto: Franjo Matković

Komentari