Decoupage tehnika

Znate li što je decoupage tehnika? Sigurno ste već negdje čuli za ovu izuzetno zanimljivu tehniku oslikavanja salvetama. Ova tehnika se razvila u 18. stoljeću u Velikoj Britaniji i nakon toga se proširila po cijelom svijetu. Decoupage se još naziva i salvetna tehnika, jer se ustvari salvetama i raznim decoupage papirima mogu ukrašavati uporabni i ukrasni predmeti.

shutterstock_192493280-630

Decoupage ponekad može biti varljiv. Gledajući gotov projekt možete pomisliti da je ova tehnika komplicirana. No nije! Zapravo je vrlo jednostavna, a rezultat su doista impresivni radovi. Ako znate rezati i lijepiti, savladali ste već pola tehnike.

Ono što ovu tehniku čini još zanimljivijom, možete ju primijeniti na gotovo svim predmetima; drvu, staklu, metalu, tkaninama, papiru…Gotovo na svemu, samo treba isprobati što će vam se najviše sviđati.

U principu, od potrebnog materijala za decuopage tehniku potreban je osnovni pribor, a to je: lak-ljepilo, a lak-ljepila ima raznih vrsta (art potch sjajni, mat, sa šljokicama, za porculan…), zatim vam je potrebna akrilna boja na bazi vode (bijela obavezno, a s vremenom i neke druge osnovne boje, pa se od tih boje rade nijanse boja po želji). Akrilne boje dolaze u sjajnoj i mat boji, ali i lak boje i mettalic boje. Zatim crakle lak – to je prozirni lak na bazi vode za efekt pukotina koji raspucava boju koja je nanesena na njega. Nadalje, treba vam sintetički kist i salvete s raznim motivima.

decupage-tehnika1

E sad, ako vam se sve ovo čini prekomplicirano za pribaviti, ne odustajte! Samo trebate malo pretražiti oko kuće naći ćete sve što vam je potrebno da vaš decoupage projekt zaživi.

Prije svega, odlučite koji komad želite urediti. Kao što sam već rekla, željene uzorke možete zalijepiti na namještaj, foto albume, police, okvire, kutije, vaze, ogledala, tvrdi uvez knjiga, pladnjeve, kovčege, posuđe, svijeće, limenke, boce, kutije od jaja, stijene, i još mnogo toga. Samo mašta je granica.

decupage-tehnika

Zatim, trebate slike, odnosno uzorak koji ćete aplicirati na predmet koji želite urediti. Slike se mogu izrezati iz časopisa, kataloga, ili knjige. Možete fotokopirati clip art, fotografije, priče, pjesme i ostale predmete ispisane s računala.

Mogućnosti su beskrajne: izrežite slike, motive, ili oblike od papira za zamatanje, tapete, tkanine, salvete, čestitke, razglednice, fotografije, turističke brošura, stranica iz starih knjiga, salvete, vrpce, postere, sušeno cvijeće i još mnogo toga. Također možete kupiti salvete i slike izrađene posebno za decoupage. Budite kreativni!

decoupage-tehnika

Ukoliko ne želite kupovati ljepilo, možete vodom razrijediti ljepilo za drvo i to će poslužiti.

Isto tako, možete kod kuće naći štapić od sladoleda, a on će vam pomoći izravnati nabore i višak ljepila.

Postupak izrade:

Željeni predmet obojamo u bijelu ili neku svijetlu boju kako bi se kasnije salveta bolje stopila s podlogom. Boja se nakon nanošenja mora osušiti, a za to vrijeme izrežite motiv sa salvete škarama ili možete i iščupkati prstima oko motiva. Salveta ima 3 sloja, odvojite slojeve salvete tako da vam ostane onaj sloj s motivom. Mjesto na koje će doći izrezani motiv malo pređite kistom umočenim u lak-ljepilo pa pažljivo položite salvetu i poravnajte kistom umočenim u lak-ljepilo, ali ne previše i to tako da prelazite lagano preko salvete od sredine prema rubovima pazeći da ne ostane naborana i ne stavljajte previše lak-ljepila. Slijedi sušenje i vaš posao je gotov! Za dodatnu zaštitu na raspolaganju su razni zaštitni lakovi, a najjeftinija varijanta, koja ipak ne ide na sve predmete, je lak za čamce ili pak akrilni lak sprej.

Prvi radovi možda neće biti savršeni, ali znate kako kažu “vježbom do savršenstva”. Ukoliko i vi imate neki koristan savjet ili trik koji ovu tehniku ukrašavanja čini još lakšom i boljom, odvojite trenutak i podijelite svoje ideje i radove samnom!

Autor: Sara Grgić Foto: Shutterstock

Komentari