Dašak Samobora u Sherry’su na zagrebačkom Britancu

sherrys1

Chef Kristijan Marenić iz bistroa Sherry’s Wines & Bites na zagrebačkom Britancu, za veljaču je pripremio vrlo zanimljiv fašnički menu. Kristijan je rodom Samoborac pa ne čudi da su se u njegovim receptima našli sastojci poput samoborske muštarde i kultnog likera bermet od OPG-a Filipec, a da su njegova jela inspirarana ljudima i momentima iz samoborske povijesti. Svako jelo je kreativno nadogradio okusima i posebnim tehnikama kuhanja, a više o svakom specijalitetu uz prezentaciju na tanjuru doznajte u nastavku…

sherrys-Kristijan-Marenić-Josip-Regović

Kristijan Marenić

Moderan samoborski kotlet

Tradicionalno jelo Samobora i samoborskog kraja, u Sherry’su su uveli u 21. stoljeće pomoću sous-vide tehnike. Tim postupkom kotlet je sous vidan na 65°C dva sata. Zatim zapečen sa svih strana na kombinaciji maslaca i ulja. Servira se uz fine popečke od krumpira i tradicionalni umak od češnjaka koji je pomoću cvjetače, modificiran u svoju light verziju.

sherrys-kotlet

Srakino gnijezdo

Bez Srake nema fašnika, a samim time ni fašničkog menija. Batak-zabatak otkostimo i napunimo dimljenim sirom. Pommes paille osim što izgleda kao gnijezdo, je ujedno i mali hommage chefa Kristijana francuskoj vladavini nad Samoborom. Serviran je uz umak od viljamovke još jednog Samoborca Perkovića. Napomena – nijedna Sraka prilikom spravljanja ovog jela nije nastradala.

sherrys-Srakino-gnijezdo

Samoborski vrući pes

Kakav bi to bio fašnik bez kobasica? Samoborski vrući pes se radi od kombinacije senfa, muštarde i ketchupa s prvo kuhanom, a zatim zapečenom hrenovkom. Zelena salata, rajčica, paprika i, naravno, kiselo zelje neizostavni su dodaci. Poslužuje se uz pržene domaće krumpiriće i sweet chilly umak.

sherrys-Samoborski-vrući-pes

Vrazova ljubica

Jelo inspirirano Samoborkom Julijom Cantilly, muzom našeg slavnog pisca Stanka Vraza. File pastrve zapečen je do hrskave korice i položimo na fini mekani francuski brioš, čime chef Kristijan opet odaje hommage francuskoj vladavini nad Samoborom. Tradicionalni umak Cantilly je okusom nadograđen pomoću limunske trave i limete.

sherrys-Vrazova-ljubica

Kremšnita 2.0

Ova bittersweet simfonija sastoji se od tri sloja: hrskave podloge od keksa, fine slatke kreme od jaja aromatizirane s malo vanilije i đumbira te gornjeg sloja koji je glazura od kultnog samoborskog Bermeta Filipec.

sherrys-kremsnita

Samoborski fašnički kušlec

Tri mini krafne koje se pripremaju za svakog gosta a la minute. Dva zanimljiva namaza kojim se završavaju su kombinacija od tamne čokolade i Bermeta Filipec te bijele čokolade i muštarde. Serviran u košarici na sijenu, ovaj tris krafnica je definitivni ‘must try’.

sherrys-Fašnički-kušlec

Fašnički menu u Sherry’su trajat će cijelu veljaču što vam daje dovoljno vremena da sve isprobate, a njihova kuhinja radi svaki dan u tjednu od 12-24 sati. Osim toga u Sherry’su možete pojesti i vrlo kvalitetan dnevni obrok s Daily menija i to ponedjeljka do petka od 12-17 sati. Cijena cijelog dnevnog menija je 55 kuna (juha, glavno jelo i Sherry’s salata), odnosno 35 kuna samo za glavno jelo. ‘Must try’ ako ste u blizini Britanca.

Ovu subotu, 6. veljače navečer, u duhu samoborskog fašnika, uz nastup DJ-a Marija Vukićevića, na progamu je i kostimirani party na kojem još jedan Samoborac – Perković, časti sve maskirane goste svojim rakijama i likerima. Sherry’s će nagraditi 3 najbolje maske s 3 odabrane butelje vina i garantira odličan provod. Svoje mjesto možete rezervirati na broj telefona 01/4008-150 ili na 091/250-7712, a Sherry’s Wines & Bites pratiti na njihovoj Facebook stranici.

Foto: Josip Regović, Marko Pletikosa

Komentari