Slavni ruski teatar stiže u Dubrovnik

Processed with VSCOcam with 4 preset

Ljubitelji Ruske kazališne škole napokon će doći na svoje jer se ovog travnja, točnije od 4. do 9. u Dubrovniku održavaju Dani ruske kulture u sklopu Dubrovnik Art Foruma. Zahvaljujući Kazalištu Marina Držića koji se ovog puta predstavlja kao organizator i domaćin moći će se pogledati pet predstava repertoara Škole-studija MHAT (Škole-studija Moskovskog umjetničkog akademskog kazališta), a za vrijeme trajanja festivala odvijat će se i kazališna radionica svjetski priznatog redatelja i pedagoga Viktora Rižakova i njegovih priznatih kolega – mentora, voditelja Škole-studija MHAT koju će, uz svoje nastavnike, pohađati studenti kazališnih akademija iz Zagreba, Splita i Osijeka.

Processed with VSCOcam with 4 preset

U sklopu Dubrovnik Art Foruma u više galerijskih prostora, ali i na vanjskim lokacijama izlagat će i petoro umjetnika koji su svaki na svoj način bili ili još uvijek jesu vezani uz MHAT, a jednako tako će nešto za sebe naći i ljubitelji opernih arija.

dani ruske kulture naslovna
Moskovski hudožestveni akademski teatar (ruski naziv Moskovskij hudožestvennyj akademičeskij teatr: Moskovsko umjetničko akademsko kazalište, akronim MHAT), kazalište je koje su 1898. kao Moskovskij hudožestvennyj teatr (MHT; pridjevak akademski dodan mu je 1920) osnovali K. S. Stanislavski i V. I. Njemirovič-Dančenko. Odbacujući sve što je bilo suvišno i šablonsko na dotadašnjoj sceni, protestirajući protiv starih načina glume i teatralnosti, osnivači tog kazališta željeli su obnoviti tradiciju ruske realističke književnosti te tražili način da kazalište približe što širemu krugu gledateljstva.

dani ruske kulture slider 2

Upozoravajući na načelo društvenih obveza umjetnosti, MHAT je na repertoar postavljao u prvom redu ona djela koja zbog njihove društvene poruke tadašnja državna kazališta nisu prikazivala. Uz drame M. Gorkog i A. P. Čehova, kojima je kazalište pridavalo osobitu pozornost, na repertoaru su bila i djela A. S. Gribojedova, N. V. Gogolja, A. N. Ostrovskoga, L. N. Tolstoja, I. S. Turgenjeva i dr. Stanislavski je kazalište proslavio i izvan ruskih granica. Gostovanjima po Europi i Americi MHAT je uvelike utjecao na kazališnu umjetnost u svijetu. To je kazalište dalo niz istaknutih glumaca (V. I. Kačalov, I. M. Moskvin, L. M. Leonidov, O. L. Knipper-Čehova) i redatelja (V. E. Mejerholjd, J. B. Vahtangov, L. A. Suleržicki i dr.).

dani ruske kulture slider

Dani ruske kulture_10

Dani ruske kulture_11

DAF_Dani Ruske kulture u Dubrovniku

Komentari