Danas je Dan grada Zagreba

Grad Zagreb svoj rođendan slavi 31. svibnja na blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata koja se smatra njegovom zaštitnicom. To je povod za niz događanja koja će se danas odvijati u cijelom gradu, a većina ih je besplatna, stoga uzmite obitelj ili prijatelje za ruke te prošećite malo gradom uz zabavan popratan program te provedite sadržajnu nedjelju. Uživajte u danu!

zagreb1

Što će se sve događati u Zagrebu danas?

1. Turistička zajednica grada Zagreba daruje svojim sugrađanima i posjetiteljima besplatne razglede grada koje će izvoditi Društvo turističkih vodiča Zagreba. Dnevna razgledavanja pod nazivom ‘Šetnja gradom Bolleovim tragom’ počinju u terminima: 10 h (na hrvatskom jeziku), 12 h (na hrvatskom i engleskom jeziku) i 16 h (na hrvatskom jeziku), kad će u razgledu sudjelovati kostimirati likovi iz prošlosti. Večernje razgledavanje počinje u 21 sat.

zagreb

2. Državni arhiv u Zagrebu otvara vrata gornjogradske palače Erdödy-Drašković u Opatičkoj 29. Razgledavanje palače uz stručno vodstvo organizirano je u 11, 12 i 13 sati, a zainteresirani posjetitelji će moći kupiti i izdanja Državnog arhiva u Zagrebu po promotivnim cijenama.

3. Tkalča postaje ulica zabave i glazbe u programu Tkalčijana. Glazbeni programi održavat će se kroz cijelu Tkalčićevu, klaun će zabavljati djecu od 11 – 13 sati na lokacijama Krvavi most i kod kućnog broja 41. A od 19 – 21 te od 21 – 23 kod Bele će nastupati tamburaši. Osim toga, u paviljonu na Zrinjevcu moći će se poslušati promenadni koncert od 11 do 12 sati, kao i u Maksimiru od 10:30 do 12:30.

Detalj kamenitih vrata

Detalj Kamenitih vrata

4. Besplatni razgledi grada hop-on-hop-of autobusima. Crvena linija polazi u 12, 14, 16 i 18 sati, a Zelena u 14 i 16, polazno stajalište je u Bakačevoj ulici, podno Kaptola. Besplatne ulaznice se mogu preuzeti u Turističkom informativnom centru na Trgu bana Jelačića. Ili razgledajte grad fijakerom! Od 16 do 20 sati, mjesto polaska je Katarinin trg, a karta je 40 kn po osobi i 30 za djecu.

5. Zagrebačkom Zelenom potkovom pak možete prošetati u 10 ili 16 sati uz vodstva na hrvatskom i engleskom jeziku. Ne trebate se prijaviti, samo pojaviti kod meteorološkog stupa na Zrinjevcu!

Lampaš na Gornjem gradu

Lampaš na Gornjem gradu

Foto: Marko Vrdoljak/TZGZ, Ivo Pervan/HTZ

Komentari