Cukerin – tvornica slatkih radosti u Rijeci

U starom gradu, nadomak riječkog Arheološkog parka, smjestio se Cukerin. U maloj tvornici slatkih radosti ponuda je raznolika i prilagođava se dobu dana, pa tako u jutarnjim satima u ponudi možete naći tople kroasane uz vrhunsku ILLY kavu, zatim zdravu zobenu kašu i rižu na mlijeku s odabranim začinima, suhim smokvama, datuljama, cimetom, tamnom čokoladom ili po želji, kako kažu ‘s ičegom’, odnosno ‘bez ičega’.

cukerin10

cukerin11

cukerin6

U vrijeme marende u ponudi je više vrsta slanog quichea ili tosta uz čašicu vrhunskog vina.

cukerin2

Iz Cukerina kažu kako će od torti svatko pronaći nešto za sebe, osvježavajući Cheesecake ili Lady mango, zatim Problematičnu tortu bez jaja i mlijeka kao i tortu bez glutena – Musavu bijelu.

cukerin8

Od kolača svakodnevno možete probati Kraljice, Krostate s puno sezonskog voća, millefoglie sa svježim malinama dok ih još ima, Tiramisu, Bakinu pitu od ribanih jabuka s cimetom ili Čokoladnu pitu od tamne čokolade s medom, a tu je i homemade sladoled.

cukerin9

“Važno je izdvojiti da su kolači svježi jer ono što proizvedemo, isti dan i prodamo! Radimo torte za vjenčanja, slatke stolove od dekorativnih slatkih zalogaja na kojima su predivni i prefini macaronsi rado viđen gost. Po otvorenju smo započeli sa serijom kupolastih torti koje polako prerastaju u slatku kulturnu baštinu ovoga grada. Za sada su to torte Stari grad i Riječka torta sa simbolima grada… a s novim valom inspiracije nastat će nova torta ovoga grada.” otkriva Ana iz Cukerina.

cukerin13

No posebnost Cukerina nisu samo njegovi kolači ili ugodan interijer za slatka druženja – slastičarnica se smjestila iznad očuvanih riječkih žitnica iz 16. stoljeća koje su konzervirane pod staklom i mogu ih razgledati svi. Stoga je Cukerin, odnedavno, kao dodatna točka uvršten u popis turističkih lokacija Grada Rijeke. Žitnice se mogu razgledati svakog dana, vrata su otvorena svima, turističkim grupama kao i sugrađanima koji mogu saznati više o povijesti grada te usput sa sobom ponijeti neku slasticu.

cukerin7

cukerin3

Još jedna posebnost ove riječke slastičarnice je Dječja nedjelja – kontinuirana dječja radionica od 11 do 12 sati gdje djeca uče i prave zdrave slastice sa slastičarom Josipom. Dok mame uživaju u kavici i slatkom zalogaju u udobnim naslonjačima, djeca uče nešto korisno, a naposlijetku je nedjeljno jutro svima ispunjeno lijepim sjećanjima.

cukerin1

cukerin14

cukerin15

cukerin12

cukerin5

Bistro slastičarna Cukerin
Pod Kaštelom 9, Stari Grad

Foto: Petar Fabijan, Antonija Mačukat

Komentari