Ne zaboravite na nešto crveno

Od novogodišnje noći dijeli nas samo jedan dan, a oni praznovjerni među nama zasigurno su već pripremili nešto crveno. Zašto crvenu? Crvena je kroz povijest kao boja koja reprezentira sve od sreće i bogatstva do strasti i opasnosti i koja se nepobitno uvijek ističe uživala veliki utjecaj u svim kulturama svijeta. Svaka kultura crvenoj boji je prišila svoje značenje koje je bilo ponekad bilo slično, a ponekad u potpunosti oprečno značenjima koja su joj pripisivale druge kulture. Crvena je tako vladala najrazličitijim svijetovima i tumačila najrazličitije emocije, od dobrog i svetog do grešnog i poganskog, od strastvenog i živog do agresivnog i napadnog.

I novogodišnja noć crvenoj je dala značenje. Kako bi iduća godina bila ispunjena ljubavlju i romantiku, novogodišnja noć mora biti provedena u crvenom praznovjerje je koji će slijediti i oni koji u njega ne vjeruju. Iako je točan izvor ovog praznovjerja je nepoznat, nemoguće je ne povezati ga sa značenjem crvene u kineskoj kulturi i njihovoj tradicionalnoj novogodišnjoj proslavi. Zapadna kultura vjerojatno je preuzela i malo izmjenila cijelu priču i pretvorila ga u jedno od rijetkih praznovjerja koje se u mnogim kulturama tumači jednako i koje je postalo dijelom popularne kulture.

harperandharley-5

@harperandharley

Kada je značenje crvene kao boje koja donosi ljubav u sljedećoj godini postalo popularnim i dijelom popularne kulture, postalo je i dijelom modnog svijeta. Ubrzo, nošenje crvenog donjeg rublja poistovjećivalo se s značenjem crvene općenito da bi na kraju svaki komad odjeće, obuće i modnog dodatka kao i crveni ruž i crveni lak za nokte poprimili isto značenje.

Nije važno spadate li u grupu praznovjernih i vjerujete li u moć boje ili ne, nošenje crvene danas je više dio tradicije no stvarnog vjerovanja u njezina magična svojstva. I na kraju, na stranu sva praznovjerja i tradicije, crvena haljina, ruž, donje rublje, cipele ili tek sitni detalji u crvenoj pobrinut će se da u novogodišnjoj noći izgledate odlično i ne prođete nezapaženo u gomili što je i više no dovoljno.

Tekst: Ela Jarni

Foto: Instagram

Komentari