Cool mjesto koje će potaknuti kreativnost vaše djece

Udruga Praktikum cool je mjesto u zapadnom dijelu Grada Zagreba za djecu, mlade i njihove roditelje. Djeluju u ugodnom prostoru u koji rado dolaze djeca i mladi kako bi uz stručno vodstvo kazališnih i filmskih redatelja, poznatih glumaca, akademskih glazbenica i kiparica kvalitetno provodili slobodno vrijeme. Prostor je tijekom njihovog djelovanja dodatno oplemenjen umjetničkim djelima priznatih umjetnika današnje scene koji su izlagali u prostoru i održavali kreativno likovne radionice za djecu u sklopu njihovog samostalnog projekta ‘Umjetnost u mom kvartu’.

praktikum7

Likovno kreativne radionice za djecu osmišljene su s ciljem poticanja najboljeg u svakom pojedinom djetetu kroz odgoj iz područja likovne umjetnosti. U sklopu likovne radionice djeca se upoznaju s raznim umjetničkim tehnikama, posjećuju zagrebačke muzeje i galerije te sudjeluju u radionicama s gostujućim umjetnicima današnje scene u sklopu projekta ‘Umjetnost u mom kvartu’. Pod vodstvo akademske kiparice Melite Omeragić osmišljavaju i izrađuju scenografiju za dramske i filmske grupe i održavaju završne izložbe.

praktikum5

Za one koji žele poboljšati tehnike crtanja, slikanja i modeliranja ova radionica rad zasniva na izradi djela prema zadanom modelu. Navedeni pristup koristi se u području primijenjene umjetnosti kao osnova za istraživanje likovnih zakonitosti i razvijanje kreativnosti budućim industrijskim i grafičkim dizajnerima, arhitektima, građevinarima, scenografima, crtačima stripa, ilustratorima, 3D animatorima. Upoznavanjem navedenih tehnika prevladava se strah od ‘netalentiranosti’, razvija samopouzdanje u likovnom izražavanju, percepciji i predočavanju prostora, predmeta, ljudskog lika te razvija aktiviranje sposobnosti mozga kojom se dolazi do boljeg ‘realističnog’ crtanja/slikanja/modeliranja promatranih objekata.

praktikum8

Kroz dramsko filmski studio PRAKSI djeca i mladi mogu pokušati biti glumci, redatelji, montažeri ili scenaristi. Imaju priliku posjetiti pravi filmski set i upoznati ekipu koju znaju samo s ekrana. Slušati predavanja i gostovanja pravih stručnjaka iz područja kazališta i filma. I na kraju biti spremni pojaviti se na castingu. Ili… se samo zabavljati kroz dramsko filmsko stvaralaštvo, naučiti govoriti jasno i glasno, glumiti na verbalan i neverbalan način, raditi na scenama iz dramskih tekstova i još puno toga. Voditelji dramskih i filmskih radionica su kazališni i filmski redatelji te poznati glumci Kristijan Ugrina i Tamara Garbajs. Od školske godine 2015./2016. osim u svojim prostorima dramske radionice održavat će i u osnovnim školama i vrtićima na području Trešnjevke i Črnomerca. Školarci će uz zabavu raditi na usvajanju lektire! Surađuju s filmskim festivalima i producentskim kućama, kako bi polaznici mogli doživjeti pravi filmski svijet i sudjelovati u raznim projektima. Njihovi polaznici dramskih radionica ostvarili su nekoliko uloga u domaćim serijama i filmovima i snimili autorske uratke na filmskim radionicama.

praktikum4

Glazbene radionice namijenjene su za djecu predškolske dobi (od 2-6 godina) kako bi djeca mogla učiti kroz igru, glazbu, kreativnost i pokret uz stručno vodstvo akademske glazbenice violinistice Vinke Fabris. Upoznat će instrumente, plesati i zbližiti se kao obitelj. Na glazbenoj radionici voditeljica će ih podučavati osnovnim glazbenim konceptima i sviranju instrumenata. Djeca će slušati i svirati različite instrumente, učiti od drugih i uživati u glazbi kroz različite pokrete.

praktikum6

U ponudi programa su još i pomoć u učenju kroz Strategije učenja ili Brzo čitanje, kako bi djeca i mladi lakše usvajali školsko gradivo.

praktikum2

I za kraj, organiziraju najbolje rođendanske proslave u gradu! Djeca mogu odabrati razne pakete i programe – od kostima, pinjata u raznim oblicima, facepainting, usluge profesionalnog fotografa i dječjih predstava. Dok se klinci i mladi educiraju i zabavljaju vodstvo udruge osmišljava i provodi korisne projekte kako bi poboljšali kvalitetu na svim područjima njihova života koje su povezane s djelovanjem u prevenciji vršnjačkog nasilja. Informiraju i educiraju mlade o njihovim pravima i mogućnostima zapošljavanja kroz neformalnu edukaciju i pružaju druge korisne usluge na dobrobit zajednice. Sve radionice pronađite na stranici Udruge praktikum.

praktikum1

praktikum9

Komentari