Čokoladni puding s kokosom

coko-puding-5

Proso je lako probavljiva žitarica bogata željezom, a dobar je izvor cinka, kalcija, mangana i B vitamina. Ova žitarica pripada alkalnoj skupini namirnica, što ga čini lako probavljivim i djeluje umirujuće na želudac te ne sadrzi gluten.

Proso je pametan ugljikohidrat s puno vlakana i niskim postotkom šećera i ima relativno nizak glikemijski indeks. Može se koristiti u slanim jelima i desertima, a Lili s bloga Travelling Oven koristila ga je za pripremu ovog finog kremastog čokoladnog pudinga s dodatkom kokosa.

coko-puding-3

Odlična ideja za današnji desert upravo je kombinacija u nastavku!

Sastojci (za 3 osobe):

2 šalice (400 g) skuhanog prosa
1 šalica zobenog mlijeka (ili drugog mlijeka po izboru)
1 vrhom puna žlica kakao praha
3 žlice kokos mrvica
1 žličica kokosovog ulja
4-6 žlica javorovog sirupa (ili meda)
1 žličica vanilin ekstrakta

Napomena: 1 šalica = 250 ml

coko-puding-1

Priprema:

Skuhajte proso prema uputama na pakiranju. Kad je skuhano, ostavite da se ohladi i zatim stavite u blender sa svim ostalim sastojcima. Miksajte u blenderu dok ne dobijete glatku kremastu smjesu. Prilagodite slatkoću svom ukusu. Servirajte u posudicama i posipajte kokos mrvicama, kakao zrncima ili naribanom tamnom čokoladom. Poslužite hladno ili na sobnoj temperaturi – dobar tek!

coko-puding-2

Foto: Lili Basic Cappacetti

Komentari