“Capsule” koncept seli se u make up

Ne tako davno upoznali smo vas s konceptom jednostavne capsule garderobe s minimalnim pristupom koji je zbog svoje praktične strane zaintrigirao i osvoji mnoge. Sada, koncept se iz ormara preselio u kolekciju dekorativne kozmetike i osvojio mnoge beauty blogerice koje su svoje ekstravagante kolekcije make up-a svele na nekoliko omiljenih proizvoda koji čine njihovu capsule make up kolekciju. No, ovaj je koncept primjenjiv u svakoj kozmetičkoj torbici.

Jednako kao i u ormaru, i u vašoj kozmetičkoj torbici koncept capsule make up kolekcije polazi od jednostavnog pristupa u kojem se unutar kolekcije nalazi minimalan broj proizvoda kojim možete stvoriti maksimalan broj svojih omilenih make up look-ova. Broj proizvoda u potpunosti ovisi o vama i vašoj svakodnevnoj maku up rutini, što će najčešće stvoriti hrpicu od 10, za one koji već imaju minimalni pristup make up-u, do 20 proizvoda koliko će biti dovoljno da i najveći ljubitelji šminke obuhvate sve svoje favorite. Za stvaranje savršenu capsule make up kolekcije bit će vam dovoljna tri jednostavna koraka.

Prvi korak je isprazniti svoju kozmetičku torbicu, skupiti sve proizvode koji vam se nalaze na čudnim i ponekad neobjašnjivim mjestima u vašem domu i pronaći sve one koji su nestali u vašim ogromnim dnevnim torbama. Hrpa koja se stvorila ispred vas vaša je trenutna kolekcija iz koje, prije no što krenete razmišljati što zapravo volite i koristite, izbacite sve osušene i stare proizvode koji više nisu sigurni za korištenje jer ipak, sve ih koristite izravno na koži i korištenje proizvoda kojima je prošao rok trajanja možda nije i najbolja ideja, osobitno ne kad govorimo o maskari.

Nakon što ste izbacili sve proizvode kojima je, sviđali vam se ili ne, mjesto u košu za smeće, podijelite preostalo na proizvode za lice poput pudera, korektora, primera, BB ili CC krema i tonirane kreme, proizvode za oči u koje ćete naravno svrstati maskaru, sjenila, tuš i olovke za oči, proizvode za obrve proizvode za usne i praškaste proizvode za lice koje će činiti rumenilo, highlighter, bronzer i proizvode za konturiranje lica.

Najteži dio je ispred vas i vjerojatnost da sve proizvode koristite je vrlo mala. (Sjetite se koliko je njih ležalo zaboravljeno u nekom skrivenom kutku vašeg stana.) Iz svake kategorije izbacite proizvode koje ne koristite redovito što bi značilo koje ne koristite na tjednoj ili čak dnevnoj bazi. Između tri gotovo ista jarko crvena ruža zadržite onaj koji nosite najčešće ili onaj čija nijansa najviše odgovara tonu vašeg tena.

Nakon što ste pročistili svoju kolekciju, dobro je promotrite i razmislite koji su vam proizvodi neophodni da stvorite sve svoje omiljene make up look-ove na tjednoj bazi i  stavite ih na papir. Za jednostavan look sa naglaskom na usne na popisu će vam se najvjerojatnije naći puder, korektor, maskara, neutralno sjenilo, rumenilo, highlighter i proizvodi za konturiranje, ako ih koristite, i naravno omiljeni jarki ruž, dok ćete za izgled s naglaskom na tamni smookey eyes na popis dodati omiljenu paletu, a statement ruž zamijeniti onim neutralnim.

Nakon što ste završili popis proizvoda potrebnih za stvaranje vaših omiljenih i najčešćih make up lookova, promotrite ono što se trenutno nalazi ispred vas i prekrižite sve što imate. Sad je, vrlo vjerojatno, vrijeme za shopping! (Osim ako se u vašoj kolekciji već nalaze svi proizvodi koji vam trebaju.) Prije no što opustošite omiljene drogerije, istražite proizvode koji se nalaze na vašoj listi, pročitajte recenzije i komentare. Naravno, osobito kad govorimo o puder i korektoru, svaka će koža različito reagirati na različiti puder, no izdržljivost ruževa, tuša i maskare uvijek je dobro provjeriti prije kupovine. Osim proizvoda koji vam nedostaju, počastite se i s novom kozmetičkom torbicom ili kutijom u kojoj ćete držati svoju malu, ali dragocjenu kolekciju. Plastične kutije kakve često koriste beauty blogerice možete naći na Ebay-u ili Amazon-u.

I to je to. Ispred vas nalazi se vaša capsule make up kolekcija i jedino što trebate je oduprijeti se pozivu najnovijih trendova i tjednih sniženja u drogerijama. Najbolji način da opet ne nagomilate tisuću ruževa jest pravilo da ako želite kupiti ruž, jednog se morate rješiti. Završne capsule kolekcije izgledat će različito od osobe do osobe, no u nastavku vam donosimo popis proizvoda koji vam može poslužiti kao malo podsjetnik ili početna točka za stvaranje osobne capsule make up kolekcije.

CAPSULE MAKE UP KOLEKCIJA

PROIZVODI ZA LICE: tonirana krema s zaštitnim faktorom, puder, korektor

PROIZVODI ZA USNE: ruževi (sve između 1 i 8 je i više no prihvatljivo), olovke za usne (ovisi o ruževima, ali najčešće to su: neutralna, ružičasta, crvena i tamna), sjajilo

PROIZVODI ZA OČI: maskara, olovka za oči (ili dvije, najčešće crna i smeđa), crni tuš, omiljeni proizvod za obrve (olovka ili gel), paleta (neutralnoj kao svestranom klasiku unutar kozmetičke torbice možete dodati još jednu paletu koja će u vašu kolekciju unijeti malo boje)

PUDERASTI PROIZVODI: puder u prahu, rumenilo, highlighter, bronzer i omiljeni proizvod za konturiranje ako ga koristite

Tekst: Ela Jarni

Foto: Instagram

Komentari