Čudotvorni napitak za svako jutro

Budući da sa zimom stižu sve moguće vrste prehlada i upala potrebno je raditi na svom imunitetu kako bi ih pokušali što brže i bezbolnije zaobići. Najlakše je to učiniti prehranom, odnosno, u ovom slučaju, kroz napitke koji se ispijaju ujutro i pomažu nam u borbi protiv virusa i bakterija.

Za sva blagotvorna svojstva koja topla voda s limunom može imati na cijeli organizam sigurno ste čuli, no ovaj jutarnji napitak može imati i brojne nadogradnje s kojima postaje prava vitaminska bomba. Poput đumbira, cimeta, papra, kurkume, meda, ali i jednog neočekivanog sastojka – jabučnog octa.

Kada je organski, za jabučni se ocat vjeruje da pospješuje metabolizam, ublažava napuhanost, umanjuje mogućnost žgaravice, stabilizira šećer u krvi, kontrolira apetit i daje željeni ‘boost’ imunitetu. Jedina mana je okus, no tu u priču ulaze već spomenuti limun, med i đumbir koji ublažavaju specifičnu kiselinu octa. Važno je samo da ocat bude domaći, organski.

Napitak možete pripremiti u većim količinama pa pijuckati kroz cijeli dan, pogotovo ako ste već osjetili simptome prehlade. Ali za jednu dozu bit će dovoljan komadić đumbira, veličine pola palca (regulirajte ljutinu sami, ako ste osjetljivi smanjite količine) kao i:

2 šalice vode
sok pola limuna (možete ubaciti i druge agrume, naranču ili mandarinu)
1 žličica organskog jabučnog octa
1 žlica meda
prstohvat cimeta (ili kajenskog papra, kurkume…)

Narezani đumbir prelijte vrućom vodom, dodajte limun, ocat, med i začine. Pričekajte da se ohladi, procijedite i napitak je spreman. Možete ga pripremiti i večer prije, čak ne morate zagrijavati vodu već ostaviti sve sastojke da se sljubljuju u vrču i popiti čim se ujutro probudite.

Foto: Instagram

Komentari