Bura i sol: za sve koji vole pršut

U Krapinskoj ulici na zagrebačkoj Trešnjevci, na broju 27, smjestio se mali specijalizirani dućan s domaćim hrvatskim proizvodima čija vas ponuda zanimljivosti neće razočarati. Pogotovo ako volite pršut, jer u dućanu Bura i sol znaju sve o ovoj namirnici.

buraisol1

Na ideju o otvaranju došao je Domagoj Marin, a u tome mu je pomogla cijela obitelj te ostvarila praktičnu dalmatinsko-kontinentalnu vezu u jednom potezu. U dućanu osim domaćeg drniškog pršuta možete isprobati i druge autentične proizvode koji nisu široko dostupni u trgovinama, poput sireva, vina, raznih namaza, meda, džemova, ali i neobičnih delicija koje će nadopuniti kuhinju svakog gurmana. Među njima se svakako izdvajaju čokolada s pršutom, dimljena sol i namaz s pršutom.

buraisol8

Na policama dućana nalaze se svakakva blaga, naprosto je teško odlučiti što prvo kušati. Kakve sve specijalitete u ponudi ima Bura i sol te s čime najbolje kombinirati njihov pršut pročitajte u intervjuu u nastavku, ili još bolje – posjetite prodavaonicu i isprobajte sve delicije sami.

buraisol4

1. Otkud inspiracija za otvaranje specijalizirane trgovine?

Proizvodnjom drniškog pršuta se bavimo dugi niz godina i do sad smo bili dostupni manjoj publici tako da smo sa ovom trgovinom postali bliži svim zainteresiranim gastro ljubiteljima. Tražili smo mjesto gdje ćemo na originalan način prezentirati vlastita iskustva, vještine, tradiciju proizvodnje te inovacije. Osim toga, u Bura i sol trgovini smo htjeli spojiti i sve ostale autentične proizvode iz Dalmacije koji nisu dostupni u širokoj prodajnoj mreži (tvrde sireve, začine, slatki program, vina, masline, namaze, likere, suvenire), a koji su komplementarni s našim pršutom.

buraisol10

2. Tko stoji iza imena Bura i sol?

Iza imena stoji Domagoj Marin, bivši menadžer u stranim kompanijama koji se nakon dugogodišnje karijere odrekao beneficija i krenuo u vlastiti projekt zajedno sa svojom obitelji. Bura i sol je u čvrstoj vezi s OPG-om Zvonimir Marin (drugim dijelom familije, koji je stacioniran u Drnišu i zadužen za proizvodnju drniškog pršuta), a upravo je to obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo i nukleus cijele priče. Bura i sol je zadužena za distribuciju i marketing, a OPG za prizvodnju i kvalitetu.

buraisol9

3. Imate zanimljive proizvode, poput čokolade od pršuta i slično. Što bi izdvojili kao specijalitet koji bi svi gosti trebali probati?

Prije svega to je naš drniški pršut koji je prema svim svojim svojstvima originalan. Osim njega glavne zvijezde naše ponude su dimljena sol, namaz od pršuta i spomenuta čokolada s drniškim pršutom. Isto tako, imamo i druge autentične proizvode iz regije koje preporučujemo: medni ocat iz Promine, solni cvijet iz Makarske, kroštule iz Pakoštana, vermouth iz Skradina, ljuti umak od feferona s Pašmana, sir iz mišine s Pakova sela, med s vrha Dinare, Babić vina iz zaleđa Šibenika…

buraisol2

buraisol3

4. Imate li neke savjete i preporuke za sve pršutoljupce, što se tiče serviranja, sljubljivanja s vinima, kombiniranja sa sirevima?

Pršut se najbolje slaže uz tvrdi kravlji/ovčji sir i crno vino. Ako svi proizvodi dolaze iz istog podneblja, tim je dojam još bolji. U našem slučaju, idealan slijed bi bio:
– namaz od pršuta s grisinima kao starter
– drniški pršut zajedno u kombinaciji s minimalno 3 vrste različitih tvrdih sireva (sir iz mišine, kravlji i ovčji)
– svježa rajčica posuta dimljenom soli kao prilog
– crno vino sorti lasina ili merlot
– i za kraj tamna čokolada s pršutom kao desert uz neku dobru domaću višnjevaču

buraisol6

buraisol5

buraisol7

Foto: Rajna Raguž (RRVizual)

Komentari