Uz brzi blagdanski detox napunite baterije za doček Nove godine

Imate li osjećaj kao da su blagdani tek počeli, a vi ste već prejedeni, umorni, iscrpljeni i na rubu snaga od svih susreta s obitelji i prijateljima kojima ste podredili svoje vrijeme, priuštite si jedan dan i u 24 sata resetirajte organizam uz mali blagdanski detox, s kojim ćete napuniti baterije za još jednu nadolazeću proslavu – doček Nove godine.

detox2

1. Isključite se

Koliko god voljeli sve ono što nam moderna komunikacija omogućuje, toliko smo ponekad i zasićeni njome. Kraj godine idealno je vrijeme da na 24 sata napravite digitalni time-out: stavite mobitel po strani, ne provjeravajte svako malo svoje mailove, koji u ovo doba godine ionako pristižu smanjenim intenzitetom, suzdržite se od objava na društvenim mrežama, odustanite od postizanja savršene Instagram fotografije… Tehnologija novog doba također je jedan od katalizatora stresa u našim životima i s vremena na vrijeme dobro je od nje se maknuti.

detox5

2. Recite ne

Pozivnice za blagdanska druženja i dalje pristižu, a vi želite na trenutak stati i sabrati sve dojmove i doživljaje iz prethodnih nekoliko dana? Jedna jednostavna riječ ‘ne’ to će vam i omogućiti. Neka vam ne bude neugodno ljubazno odbiti poziv na pojedine zabave. Dan koji ćete odabrati za kratki detox ujedno neka bude taj u kojem ćete podrediti vlastito vrijeme samima sebi i zaobići određena događanja za koja ste ionako preumorni.

detox4

3. Naspavajte se

Naša tijela nisu stvorena da prelaze granice svojih mogućnosti bez posljedica. Inzistirate li i dalje na životnom tempu koji vas iscrpljuje i psihički i fizički, uskoro biste se mogli razboljeti. Prijeko potreban vam je dobar i dovoljno dug san, kojim ćete riješiti ne samo umor, već i stres, tjeskobu i nervozu koji vas možda muče.

detox6

4. Izađite u prirodu

Božićni dani ove su godine kao izmišljeni. Iskoristite divne sunčane dane i uživajte u njima do maksimuma. Ostavite mobitel doma i vratite se prirodi, koja će vam pomoći ponovno pronaći balans. Priuštite si dugu i opuštajuću šetnju, upustite se u intenzivniju turu koju ćete pretrčati ili se jednostavno vozite prirodom, cijeneći mir i tišinu kojima ste napokon okruženi.

detox3

5. Napravite zaokret u prehrani

Hrana u kojoj posljednjih dana uživamo kod mnogih je ostavila kamen u želucu. Osjećate li i vi posljedice prekomjernog uživanja u svemu što blagdanski stol nudi, razmislite o mini detoxu. Pritom ne pomišljajte na izgladnjivanje ili tekuću dijetu, kako ne biste otišli u drugu krajnost, već jednostavno pročistite svoj jelovnik svih jela koja su vas preopteretila. Izbacite crveno meso, alkohol, šećer, kofein, gluten i mlijeko i već ćete omogućiti svom tijelu da brže i bolje procesuira drugu hranu. Birajte svježe voće, povrće i piletinu te ubacite u prehranu i koji nutrijentima bogati smoothie.

detox7

6. Izdvojite vrijeme za njegu

Vrijeme koje posvećujete sebi jednako je vrijedno onome koje posvećujete drugima i vitalno za vas ako želite biti tu za ostale – nemojte ga zanemarivati. Detox dan iskoristite da ugodite sebi, stoga počnite s aktivnostima koje vas čine sretnima. Vježbajte jogu, priuštite si masažu, utonite u relaksirajuću kupku. Dubokim disanjem smirite živčani sustav, blokirajte negativne misli i volite svoje tijelo.

Foto: Oysho, Toast

Komentari