Brza vježba koja će vam pomoći u stresnim situacijama

vjezbadisanja3

U trenucima kada vam se na glavu sruši previše obaveza, nađete se u nepoznatoj situaciji koju emotivno ili fizički ne možete tako lako prevladati, stres vas uhvati u svoj čelični zagrljaj, iznenađujuće je koliko samo jedna vrlo jednostavna i brza vježba može pomoći da razbistrite um. Radi se o vježbi disanja, koja naravno neće donijeti instant rješenje za svaki vaš problem, ali će vas natjerati da na trenutak stanete, isključite košmar u glavi i pokušate se sabrati.

vjezbadisanja2

Nije bez razloga disanje u papirnatu vrećicu najčešće najbolji način za suočavanje s ozbiljnim napadom panike – tjera vas da koncentrirano udišete i izdišete dok ne uspijete vratiti fokus i preusmjeriti misli. Upravo zato vježbanje tehnika disanja može biti ključno u situacijama kada se teško smiriti i racionalno promotriti stanje. Kontroliranim dubokim udisajima i izdisajima umanjujemo osjećaj nelagode uslijed stresnog trenutka, usredotočujemo se na jednostavan zadatak koji smo zadali svom tijelu te otpuštamo tenziju.

vjezbadisanja1

Postoji više različitih tehnika disanja, rangiranih od potpuno jednostavnih početničkih do onih koje se dostižu u dubljim stanjima meditacije. No onda kad nemate vremena, što je i najčešći slučaj, smirite se na 10-tak minuta, sjednite ili legnite te počnite disati iz dijafragme, odnosno trbuha, najdublje što možete. Svakim udahom i izdahom koncentrirajte se na svoj dah te polako opuštajte mišić po mišić na tijelu, počevši od lica pa sve do nožnih prstiju, istovremeno si svjesno govoreći da otpustite ono negativno. U tom kratkom vremenu usmjerite se isključivo na disanje i opuštanje, a ako vam razmišljanje o pojedinim dijelovima tijela odvlači pozornost, pokušajte za vrijeme svakog udaha brojati do 5 te svjesno negativnu emociju izbacivati kad izdahnete.

Kad vježbu izvedete pravilno i potpuno koncentrirano vidjet ćete da, iako možda niste riješili problem, možete prevladati blokadu što je značajan početak u trenucima kad je teško zaustaviti košmar u glavi.

Foto: Free People

Komentari