‘Momci s Madisona’ na Trgu bana Jelačića

U prvom poslovnom neboderu u Hrvatskoj, sagrađenom između 1957. i 1959. godine, Brigada – kreativna agencija specijalizirana za prostor – oživjela je duh 50-ih godina prošlog stoljeća uredivši poslovni prostor potpuno u stilu estetike godina nastanka tog istog Iličkog nebodera.

brigada_slider

Redizajnirani prostor podijeljen je u tri etaže – dvije najviše, četrnaesti i petnaesti kat, namijenjene su ugošćivanju klijenata, održavanju sastanaka i konferencija. Na tim dvjema etažama nalaze se lobby, recepcija, prostori za sastanke, prostor za odmor, uredi i knjižnica. Na trećoj etaži, ‘pomoćnom’ jedanaestom katu, nalaze se ostali uredi, kuhinja i blagavaona.

brigada post 2

Dio namještaja bio je posebno izrađen od furnira američkog oraha, ostatak namještaja je u stilu 50-ih i 60- ih godina prošlog stoljeća, uključujući komade Charlesa i Ray Eamesa, Pollocka, Finn Juhla i Hermana Millera. Svaki detalj je dobro promišljen pa tako da i TV, radio, ‘vintage’ stolovi i stolice, telefoni, vješalice za kapute, pepeljare i sl. ili jesu iz navedenog perioda ili ga evociraju.

brigada post 3

Ilički neboder ima simbolično značenje u povijesti grada Zagreba. U vrijeme njegove izgradnje radilo se o najvišoj i najsuvremenijoj poslovnoj zgradi Hrvatske, prvoj s aluminijskim pročeljem. Osim po pročelju, neboder je sa svojim 70 metara visine i 16 katova bio prvi jugoslavenski poslovni neboder. Godine 2007. tijekom obnove nebodera promijenjeno je pročelje postavljanjem ploča od tamnog stakla tako da je neboder dobio onaj svoj stari, retro izgled.

brigada post 4

Povijest nebodera i njegovo značenje koje je imao u doba svog nastanka bili su inspracija za uređenje poslovnog prostora. Brigada je posljednja dva kata nebodera redizajnirala u poslovni prostor koji evocira to zlatno doba nebodera i unutrašnjeg uređenja. Rezultat redizajna jest prostor koji svojom autentičnošću gotovo pa da može zamijeniti scenografiju popularne američke serije ‘Momci s Madisona’. Interpretacija doba nastanka nebodera i njegove prvobitne funkcije je, usudili bismo se reći, posve uspjela.

brigada post 5

 

brigada post 6

 

brigada post 7

 

brigada post 8

 

brigada post 9

Foto: Brigada Facebook

Komentari