Novi život jedne starozagrebačke vile

vila-bozidartusek-10

Ova obiteljska kuća u Bosanskoj ulici u Zagrebu nastala je polovicom 20. stoljeća i djelo je renomiranog hrvatskog arhitekta Božidara Tušeka, najpoznatijeg po ostvarenjima kao što su Hotel Internacional, Filozofski i Elektrotehnički fakultet u Zagrebu. Navedeni projekti javne namjene imaju vrlo stroge linije i koncept volumena, ali u projektiranju obiteljske kuće arhitekt cijeli izgled prilagođava privatnom korisniku. Kuća je slobodnije i razvedenije forme od Tušekovih velikih gradnji, što vidimo po laganom luku zaobljenog pročelja, izbočenju volumena garaže i stubišta te odabiru klasičnog kosog krova i istaka krovne kućice i njezine terase.

vila-bozidartusek-18

vila-bozidartusek-19

vila-bozidartusek-7

Prilikom adaptacije kuće poštovala se njezina originalna forma te je naglasak bio na obnovi prema originalnim nacrtima. Vanjski radovi kuće obuhvaćali su sanaciju krova, rekonstrukciju drvene nadstrešnice nad garažom, zamjenu kompletne vanjske stolarije, postavu toplinske izolacije, obnovu popločenja oko kuće, uređenje dvorišta i postavu sistema navodnjavanja, novog grijanja i slično. Kuća je izvana renovirana, ali tehnološki unaprijeđena i prilagođena današnjim potrebama. Adaptacija je ostvarena po projektu studija Design MM Projekt pod vodstvom Mirte Mujačić Đaković i suradnice Nike Radatović.

vila-bozidartusek-20

vila-bozidartusek-16

vila-bozidartusek-15

Unutarnji raspored prostorija ostao je više-manje nepromijenjen, a sastoji se od ulaznog dijela koje je u prizemlju, glavnog dijela kuće na katu, spavaćeg dijela u potkrovlju i zasebnog apartmana. Pojedine prostorije su spojene rušenjem pregradnih zidova da bi se dobile veće sobe koje također bolje odgovaraju novom vremenu i načinu življenja. Osim širenja prostorija, kako bi se dobilo na prostornosti i fluidnosti svi unutarnji otvori u kući su prošireni i povišeni.

vila-bozidartusek-13

vila-bozidartusek-17

Svi podovi i zidovi ogoljeni su do same konstrukcije. Arhitektonski tim želio je u interijeru postići sklad novoga i staroga stila uređenja luksuznih vila. Za većinu prostorija odabran je namještaj koji najbolje reprezentira željeni stil – klasika i elegancija s modernim linijama uz dodatak eklektičnih detalja.

vila-bozidartusek-6

vila-bozidartusek-5

vila-bozidartusek-3

Odabrane boje, žuta, modro plava, tirkizna, roza na podlozi bijele, sive i crne te ponovno kombinacija modernog i retro stila u odabiru rasvjete dao je kući novi duh i temeljitu preobrazbu. Adaptirana kuća u svom eksterijeru i interijeru ima atmosferu elegantne povijesti, ali i modernog iskoraka, živosti i dinamike.

vila-bozidartusek-9

Kuća se danas nalazi na idealnoj lokaciji za ugodan život, kao i u vrijeme kada je projektirana: mirno susjedstvo i zeleno okruženje, ali i prednost blizine centra grada osiguravaju sve što čovjeku treba.

vila-bozidartusek-22

vila-bozidartusek-21

vila-bozidartusek-1

vila-bozidartusek-11

vila-bozidartusek-2

vila-bozidartusek-12

vila-bozidartusek-14

vila-bozidartusek-4

vila-bozidartusek-8

Foto: Antun Cerovečki

Komentari