Božićni cheesecake za prste polizati

cheesecake-bozic-2

Neću puno pisati, naslov već govori dovoljno sam za sebe! Hvala mojoj prijateljici Eni koja mi je dala osnovni recept, i koja radi najbolji cheesecake u Berlinu.

Njenu sam ideju malčice izmijenila, obogatila drugačijim okusima, izbacila rafinirani šećer i podlogu napravila sama od badema i lana.

cheesecake-bozic-5

Ovo je jedina torta koja će se ove godine naći na mom blagdanskom stolu, kada je probate shvatit ćete i zašto! Kratko pauziram od Najbolje čokoladne torte i posvećujem se svim mogućim verzijama cheesecakea!

Znam da nekima cheesecake zna stvarati probleme i ne uspjeti, stoga ću se potruditi detaljno opisati korak po korak. Slijepo pratite sve navedeno i ispast će savršeno! Sastojci su za kalup od 20 cm.

cheesecake-bozic-3

“Keks” podloga:
100 g bademovog brašna (ili mljevenih badema)
30 g lanenog brašna
65 g maslaca sobne temperature
2 žumanjka
2 žličice cejlonskog cimeta
1/2 žličice bourbon vanilije
2 žlice kokosovog šećera
2-3 žlice tostiranih, grubo nasjeckanih lješnjaka

Obložite kalup papirom za pečenje. Smiksajte sve sastojke mikserom (osim lješnjaka) te dobivenu “keks” smjesu utisnite u kalup. Zatim dodajte lješnjake te i njih utisnite rukama u “kekse”. Neka vam cijela površina bude prekrivena lješnjacima. “Keks” podlogu stavite da se peče na 200 stupnjeva, 5 minuta. Odložite sa strane.

cheesecake-bozic-1

Čokoladna cheesecake krema:
2 Philadelphia sirna namaza (2 x 175 g)
2 jaja
1/2 iscijeđene naranče
1 žličica tekuće arome vanilije
2 žlice stevije u prahu
200 g vrhnja za šlag
100 g couverture čokolade

Smanjite pećnicu na 160 stupnjeva.

Otopite na laganoj vatri vrhnje za šlag i čokoladu konstantno miješajući. Kada dobijete kompaktnu, tamnu smjesu nastavite miješati dok se krema ne ohladi.

cheesecake-bozic-7

Miksajte sirni namaz 2-3 minute, zatim dodajte jedno po jedno jaje i nastavite kratko miksati dok boja ne postane jednolična. Dodajte narančin sok, steviju i aromu vanilije, a potom smjesu od čokolade. Sve zajedno miksajte, ali vrlo kratko, tek toliko da boja postane jednolična i čokoladna.

Izlijte kremu na podlogu od “keksa” te je pecite na 160 stupnjeva, 25 do 30 minuta. Krema vam ne smije zagorjeti i kada protresete kalup tekstura mora biti kao puding. Ostavite je da se ohladi 15 minuta. Kako se bude hladila, malo će se stvrdnuti. Pećnicu ostavite upaljenu na 160 stupnjeva.

cheesecake-bozic-6

Bijela krema:
300 g crème fraîche (ili Milerama)
4 žličice stevije u prahu
1 žlica meda
1 žličica ruma

Dok se krema od čokolade i sira hladi, izmiksajte sve sastojke za bijelu kremu te je lagano i pažljivo prelijte preko ohlađene, čokoladno-siraste kreme. Sada isključite pećnicu i ostavite cheesecake u njoj još 10 minuta. Izvadite ga i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi sat vremena te ga tek tada prebacite u hladnjak. U hladnjaku mora biti minimalno 12 sati, preko noći idealno!

cheesecake-bozic-4

Ukrašavanje:
100 g couverture čokolade
100 g vrhnja za šlag

Otapajte čokoladu u vrhnju za šlag na laganoj vatri konstantno miješajući dok ne dobijete glatku, tamnu kremu. Miješajući je ohladite i netom prije posluživanja prelijte preko torte. Po želji ukrasite tostiranim, grubo narezanim lješnjacima.

cheesecake-bozic-8

Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Uživajte! 🙂

cheesecake-bozic-10

Komentari