Botanički vrt u Zagrebu dobiva prekrasan cvjetni hodnik

botanički vrt 7

Prekrasna cvjetna i biljna oaza u srcu Zagreba, Botanički vrt, osim posljednjih dodataka, renoviranja i uređenja dobiva još jednu atrakciju. Na južnoj strani vrta sagradit će se sjenati hodnik ili pergola, cvjetni tunel kojim će građani moći prošetati tijekom sva četiri godišnja doba.

Izvorni cvjetni tunel potječe iz 19. stoljeća i prvi put se spominje u članku šumara Jospia Ettingera. Novi sjenati hodnik, šetnica, nastat će po uzoru na te stare te će na taj način i podsjetiti na prošla, stara vremena kada su tek nastajale zelene površine Lenucijeve tj. Zelene potkove u Zagrebu. Početak gradnje planira se za jesen, a izvedba cijelog projekta trajat će tijekom 2017. godine.

botanički vrt 6

Tom izgradnjom će stara žičana ograda južne strane vrta biti posve zaklonjena te će vrt dobiti prikladnu i iznimno atraktivnu uresnu cvjetnu ogradu, u kojoj će moći uživati ne samo svi građani, već i turisti kojih je svake godine sve više i više. Trajna šetnica kroz sjenati hodnik kretat će od Mosta zaljubljenih koji ulazi u Vrt iz Miramarske ceste, zatim duž južne strane Vrta koja graniči sa željezničkim nasipom pa sve do Runjaninove odnosno Crnatkove ulice.

botanički vrt 1

Šetnica će biti upotpunjena i s nekoliko proširenih ‘odmorišta’ili sjenica, a na sredini bi se trebao nalaziti mali vidikovac koji će otvarati pogled na sistematsko polje s izložbenim paviljonom i svu ljepotu Botaničkog vrta kao jedne od najljepših donjogradskih oaza.

Foto: TZGZ, Facebook

Komentari